News

Ce se întâmplă cu România după atacul asupra centralei din Zaporojie. Cât de mare este pericolul nuclear pentru țara noastră. “Ar trebui ca populația să fie informată”

Europa e cu ochii pe centrala nucleară de la Zaporojie, locul unde în ultimele zile au avut loc mai multe bombardamente. Experții militari se tem de ce e mai rău pentru Europa și România.
08.08.2022 | 13:00
Ce se intampla cu Romania dupa atacul asupra centralei din Zaporojie Cat de mare este pericolul nuclear pentru tara noastra Ar trebui ca populatia sa fie informata
Centrala nucleară de la Zaporojie dă emoții europenilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

ONU a avertizat că întreaga Europă este expusă unui risc real, pentru că bombardamentele ar putea produce daune care să cauzeze scurgeri radioactive. Cu ajutorul vântului, acestea pot ajunge în vestul Europei.

Avertismentul lui Radu Tudor, după bombardamentele de la Zaporojie

Sub ocupația rușilor, nimeni nu știe ce se întâmplă cu adevărat la Zaporojie, însă ONU a cerut acces la centrală pentru a evalua situația. Radu Tudor a explicat, în acest context, care e pericolul pentru România.

ADVERTISEMENT

Se pare că exploziile au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor la Zaporojie, după a doua lovitură primită de centrala nucleară în doar câteva zile. Președintele Volodimir Zelenski i-a acuzat pe ruși că fac ”terorism nuclear” și a cerut noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Aflată la 1.180 de kilometri de București, centrala nucleară de la Zaporojie poate fi folosită drept scut nuclear și obiect de șantaj de către ruși, potrivit analistului.

ADVERTISEMENT

”Rusia poate folosi aceste obiective civile nucleare drept arme, drept elemente de presiune și de șantaj. ONU, dar și alte instituții internaționale, trebuie să oprească de urgență Federația Rusă și regimul Putin, în dorința lor absolut irațională de a transforma centralele nucleare ale Ucrainei în elemente de presiune, de șantaj și de amenințare la adresa vieții europenilor”, a explicat Radu Tudor, la Antena 3.

El a mai precizat că “dacă se va întâmpla o tragedie nucleară nu vor avea de suferit doar românii, ci întreaga Europă”, a completat Radu Tudor.

ADVERTISEMENT

Mai mult, după modelul Cehiei, România ar trebui să ia măsuri și să pregătească populația împotriva unui ipotetic atac nuclear sau în cazul în care un val radioactiv ar lovi România, dinspre Zaporojie.

”Dacă se va întâmpla o astfel de nenorocire generată de Rusia, în cazul în care nu suntem pregătiți, haosul ar putea să pună stăpânire. Oamenii nu se pot controla, vor avea măsuri și reacții necontrolate și lucrul acesta poate să fie periculos pentru întreaga societate”, a concluzionat Radu Tudor.

ADVERTISEMENT

Europa se teme de un accident asemănător celui de la Cernobîl, însă o explozie a reactoarelor pare improbabilă potrivit experților în domeniu. Cu toate acestea, există riscul ca un val radioactiv să fie dus de vânt spre România și alte țări apropiate de Ucraina, în diverse scenarii în care ar exista astfel de scurgeri în urma bombardamentelor.

O îngrijorare pe care o au unii membri ai publicului este că o centrală nucleară ar putea exploda în același mod ca o armă nucleară. Este imposibil. Nu este posibil ca bombardarea locului unui reactor nuclear să provoace o detonare nucleară, cel mai rău lucru care poate apărea este o eliberare de radioactivitate.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă un reactor sau un depozit de deșeuri a fost deteriorat. Până acum nu am văzut niciun raport cu privire la emisii de radioactivitate”, a explicat doctorul Mark Foreman, profesor la Universitatea de Tehnologie Chalmers, Suedia.

ADVERTISEMENT