LIVE Actualizat 08-08-2022
09:38

Război în Ucraina, ziua 166. ONU cere acces internațional la centrala nucleară de la Zaporojie. Forțele rusești se mută pe frontul de sud

Războiul din Ucraina intră în ziua 166, astfel că Rusia și-a mutat mare parte din forțe pe sudul frontului, pentru a se pregăti de o contraofensivă a Kievului.
08.08.2022 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 166 ONU cere acces international la centrala nucleara de la Zaporojie Fortele rusesti se muta pe frontul de sud
Soldați ucraineni în Herson. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
08-08-2022
09:38

Ucraina atacă din nou Podul Antonovski

Forţe ucrainene au atacat din nou, în noaptea de duminică spre luni, un pod important, la Herson, un oraş situat în sud și ocupat în prezent de de armata rusă. Anunțul a fost făcut chiar de autorităţile de la Kiev.

”Ce noapte pentru ocupanţi în regiunea Herson! Atacuri în zona Podului Antonovski”, a scris pe o rețea de socializare un deputat regional, Serghii Hlan.

Atacurile aveau să fie și de către o purtătoare de cuvânt a Comandamentului de Sud al Forţelor armate ucrainene, Natalia Grumeniuk.

08-08-2022
06:53

ONU a cerut ca inspectorii internaționali să primească acces la centrala nucleară Zaporojie

Luni, 8 august, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca inspectorii internaționali să primească acces la centrala nucleară Zaporojie.

Anunțul vine la puțin timp după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc în weekend de bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa.

Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia.

Sâmbătă, 6 august, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a considerat ”din ce în ce mai alarmante” informaţiile provenite de la centrala Zaporojie. Săptămâna trecută, unul dintre reactoare a trebuit să fie oprit după un atac militar despre care nu se știe cu siguranță cine l-a efectuat.

Statul asediat, Ucraina, a anunţat sâmbătă că noi bombardamente ruseşti au deteriorat trei senzori de radiaţii şi au rănit un lucrător de la centrala electrică Zaporojie, pentru a doua oară în mai puţin de 24 de ore în weekend.

Conform experților militari și a serviciilor secrete britanice, forțele Ucrainei atacă des poduri, depozite de muniții și legături feroviare în special în sudul țării.

Războiul din Ucraina, ziua 166. Lupta se mută în sudul țării

Scopul este de a împiedica Rusia să se realimenteze. Se vorbește deja despre o ”nouă fază a războiului”, pentru că luptele se mută pe o nouă linie a frontului de 350 de kilometri ce se întinde spre sud-vest, de lângă Zaporojie spre Herson, paralel cu râul Nipru.

ADVERTISEMENT

Contraofensiva Ucrainei se lasă, totuși, așteptată. Motivul ar fi precauția pe care soldații ucraineni o arată atunci când eliberează localități de sub dominația rusă. Totul, în contextul în care Amnesty International a provocat un adevărat scandal după ce a acuzat Ucraina că pune în pericol civilii.

Așadar, lentoarea eliberării regiunii Herson se datorează faptului că ”armata ucraineană nu este ca armata rusă și își salvează orașele și viețile omenești”, potrivit lui Mihail Makaruk, purtătorul de cuvânt Inform Napalm.

ADVERTISEMENT

Între timp, experții militari liniștesc Ucraina și anunță că Belarusul nu va invada în viitorul apropiat. Totuși, amenințarea rămâne reală până la finele războiului.

”Amenințarea unei invazii a Ucrainei de către armata belarusă este acum minimă. Această concluzie poate fi trasă dacă ne uităm la dispunerea grupurilor batalion-tactice din Belarus”, a explicat expertul militar Aleksandr Kavalenko.

ADVERTISEMENT

Cât despre pace, nu poate fi vorba atâta timp cât la putere rămâne ”dictatorul Putin și regimul său”, potrivit analistului militar Igor Koziy. Problema e că Putin nici nu vrea să negocieze, nici nu ar respecta vreodată un tratat semnat.

Putin nu vrea să se așeze la masa negocierilor cu noi. Vrea să stea de vorbă cu Statele Unite, cu alți jucători, dar nu cu Ucraina. Rusia va fi reprezentată la negocierile cu Ucraina de către guvernatori, al treilea, al patrulea ministru adjunct”, a explicat Koziy.

ADVERTISEMENT

Între timp, autoritățile de la Kiev au anunțat, prin vocea lui Evhen Yenin, reprezentant al afacerilor interne, că sigura zonă neafectată de război e Cernăuți.

”În ceea ce privește regiunile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma atacurilor rusești, regiunea Donețk a fost cea mai afectată și a fost bombardată de peste 3.000 de ori”, a declarat oficialul. Comparativ, oblastul Lugansk a fost bombardat de 4.000 de ori.

”Există o singură regiune care, slavă Domnului, nu a suferit niciun bombardament și aceasta este regiunea Cernăuți”, a completat Koziy.

ADVERTISEMENT