News

Ce se întâmplă cu sporurile salariaţilor în cazul lucrului de acasă. Prevederile Codului Muncii

10.11.2020 | 18:40
Ce se intampla cu sporurile salariatilor in cazul lucrului de acasa Prevederile Codului Muncii
ADVERTISEMENT

În contextul pandemiei, multe companii s-au orientat către munca la domiciliu. Angajații speră să-și poată păstra toate drepturile, incluzând și sporurile de risc acolo unde este cazul.

Salariații care lucrează în condiții periculoase sunt recompensați cu sporuri pentru acest lucru. Dar odată cu trecerea la munca de acasă, e posibil ca aceste beneficii să dispară.

ADVERTISEMENT

Munca de acasă nu mai implică o expunere la risc pentru acei angajați. Acest lucru a fost decis într-un caz judecat la Tribunalul București în luna iunie.

Munca la domicilu: Sporurile de risc dispar

”Sporul pentru condiții grele de muncă și sporul pentru condiții vătămătoare de muncă nu se cuvin necondiționat salariaților ci doar în măsura în care la locul de muncă sunt identificate condiții vătămătoare/grele în baza unor rapoarte de expertiză (…). Având în vedere această condiționare, în mod evident pentru perioada cât salariații (…) au desfășurat activitate la domiciliul acestora nu li se cuveneau sporurile pentru condiții grele și pentru condiții vătămătoare”, a se arată într-o speță soluționată de Tribunalul București în luna iunie.

ADVERTISEMENT

În cazul decis în vară era vorba de un bugetar care a fost trimis să lucreze de acasă. Instanța a hotărât că acesta nu mai are dreptul să primească sporul pe care-l obținea când mergea la sediul angajatorului (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci).

„Nu se poate aprecia că salariatul cu munca la domiciliu își desfășoară activitatea în aceleași condiții cu salariatul care își desfășoară activitatea la sediul angajatorului”, a menționat instanța, potrivit avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Nu se știe clar ce decizii se vor lua mai departe în astfel de situații, dar precedentul a fost creat.

Ce spune codul muncii

  • „Salariatul cu munca la domiciliu se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților al căror loc de muncă este la sediul angajatorului”.
ADVERTISEMENT