News

Ce se întâmplă cu tichetele de masă la finalul anului 2023. Milioane de români, în pericol să le piardă

Tichetele de masă și voucherele de vacanță se vor acorda în mod diferit, în 2024. Există pericolul ca unele tichete să-și piardă valabilitatea.
10.12.2023 | 20:11
Ce se intampla cu tichetele de masa la finalul anului 2023 Milioane de romani in pericol sa le piarda
Tichetele de masă se vor acorda doar sub formă electronică / Sursă foto: ascentgroup.eu
ADVERTISEMENT

La final de an, posesorii de tichete de masă riscă să le piardă pe cele emise în lunile anterioare, care încă nu au fost folosite.

Tichetele de masă își pierd valabilitatea

Tichetele de masă emise în 2023 mai sunt valabile până la finalul acestui an. Cele care nu au fost încă folosite, își vor pierde valabilitatea și nu vor mai putea fi folosite.

ADVERTISEMENT

Tichetele de masă sunt eliberate pe suport electronic, prin intermediul unui card asemănător cu cel bancar, însă din anul 2022. Tichetele sunt valabile doar dacă au atașate înregistrări electronice legate de numele, adresa emitentului, precum și perioada de utilizare. Ele pot fi folosite doar pe teritoriul României.

Sumele care nu au fost consumate în perioada 1 ianuarie – 1 noiembrie 2023, vor fi anulate. Pentru cele virate mai târziu de angajator, termenul limită este 31 decembrie 2024.

ADVERTISEMENT

Și cardul electronic, folosit pentru tichetele de masă, are o durată de valabilitate inscripționată pe partea din spate. Sumele care rămân necheltuite după expirarea cardului devin, de asemenea, inutilizabile, arată România TV.

Crește valoarea bonurilor de masă, în 2024

De la 1 ianuarie 2024, valoarea unui tichet de masă crește de la 35 de lei, la 40 de lei, sumă care va fi alocată în plus la salariu, de către angajator. În general, un angajat primește contravaloarea a circa 20 de tichete de masă pe lună, în funcție de zilele lucrate.

ADVERTISEMENT

Precedenta majorare a valorii tichetelor de masă a fost la 1 august 2023, atunci când de la 30 de lei, acestea au ajuns la 35 de lei.

Guvernul a anunțat o nouă creștere, la doar 6 luni distanță, motivând faptul că puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic, pe fondul exploziei prețurilor la alimente.

ADVERTISEMENT

De asemenea, donatorii de sânge primesc, în prezent, șapte tichete de masă, cu o valoare totală de 68,25%. Guvernul vrea să crească valoarea acestui tip de tichet de masă, care are o valoare unitară de 9,75 de lei. De anul viitor, valoarea acestuia ar putea ajunge tot la 40 de lei. Asta înseamnă că donatorii de sânge ar putea primi tichete de masă în valoare totală de 280 de lei.

ADVERTISEMENT