News

Ce se întâmplă cu veniturile celor care se vor pensiona după 2030. Statistică alarmantă

Românii care se vor pensiona după anul 2030, așa-numita generație de ”decreței”, vor întâmpina mari probleme. Pensiile lor vor fi mult mai mici față de nivelul mediu actual.
12.01.2023 | 07:37
Ce se intampla cu veniturile celor care se vor pensiona dupa 2030 Statistica alarmanta
Lovitură pentru aproape 2 milioane de români. Ce se întâmplă cu veniturile celor care se vor pensiona după 2030. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform proiecțiilor din prezent, problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani. Acest lucru se va răsfrânge asupra veniturilor pensionarilor.

Lovitură pentru aproape 2 milioane de români. Ce se întâmplă cu veniturile celor care se vor pensiona după 2030

Analiștii anticipează că problemele sistemului de pensii vor începe în anul 2030. Ele apar concomitent cu perioada în care mare parte din ”decreței”, circa 1,8 milioane de români, vor ieși la pensie.

ADVERTISEMENT

Datele din prezent încă nu sunt extrem de îngrijorătoare. Numărul populației active cu carte de muncă, adică a celei care cotizează în fiecare lună cu 25% din venitul brut la sistemul public de pensii, este puțin mai mare decât cel al pensionarilor. Asta aduce o ușoară stabilitate.

România are 5,71 se salariați activi: 4,5 milioane de angajaţi vin din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat, arată datele celor de la Inspecţia Muncii.

ADVERTISEMENT

La început de 2023, 4.787.920 era numărul total de pensionari înregistrați în România. Pensia medie lunară este de 1.739 de lei, arată datele centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cu toate acestea, anual, statul suplimentează bugetul sistemului public de pensii, fiind nevoit să acorde și o serie de beneficii pensionarilor cu venituri foarte mici.

ADVERTISEMENT

Pensiile vor fi mult mai mici în viitor, față de nivelul mediu actual

Conform economiștilor, care se bazează și pe evoluția demografică a populației, dacă se păstrează modul actual de calcul, pensiile vor fi mult mai mici după 2030 față de nivelul mediu actual.

Mai exact, dacă vârsta de pensionare care se va aplica decreţeilor este, potrivit legislaţiei actuale, de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, reiese că aproximativ 1,8 milioane de români vor ieşi la pensie în primii 5-6 ani de după anul 2030.

ADVERTISEMENT

În următorii 20-30 de ani, o pensie va fi mult mai mică. Cauza: populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. Asta înseamnă că sistemul actual de pensii devine nesustenabil, în condițiile în care numărul de salariați va fi mult mai mic decât numărul de pensionari, conform Adevărul.

La ora actuală, în România sunt 6 milioane de salariaţi care plătesc contribuţii transferate în pensiile a 5,3 milioane de pensionari. Avem un raport salariaţi/pensionari de 10/9.

Proiecțiile spun că, indiferent care va fi rata mortalităţii şi rata natalităţii în următorii 12 ani, cei aproximativ 1,8 milioane de ”decreței” care vor ieşi la pensie după 2030 vor schimba radical acest raport.

ADVERTISEMENT
Tags: