News

Ce se întâmplă dacă dai lumină altei persoane în biserică, de la lumânarea ta, în Noaptea de Înviere

Biserica Ortodoxă are o opinie foarte clară cu privire la gestul de a-i lăsa şi pe alţi oameni să-şi aprindă lumânarea de la a ta, în Noaptea de Înviere.
15.04.2023 | 15:09
Ce se intampla daca dai lumina altei persoane in biserica de la lumanarea ta in Noaptea de Inviere
Lumina Învierii trebuie dată mai departe
ADVERTISEMENT

Învierea strălucitoare a lui Hristos este principala sărbătoare creștină și principalul eveniment care a dat naștere existenței creștinismului ca religie mondială. În acelaşi timp, Lumina Învierii este centrul simbolic al slujbei de la miezul nopţii.

După chipul luminii lui Hristos, omul trebuie să se facă lumină lumii

Lumânarea aprinsă într-o biserică ortodoxă este o imagine a luminii cerești, divine. În mod special, aceasta îl marchează pe Hristos ca Lumina lumii, Lumina din Lumină, Lumina adevărată, care luminează fiecare persoană care vine în lume.

ADVERTISEMENT

În acest an, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul “Henri Coandă”.

Până la miezul nopţii această lumină va ajunge în fiecare parohie din ţară şi ea va fi împărţită de preoţi credincioşilor, la începutul slujbei de Înviere. Mulţi vor dori să-şi aprindă lumânările direct de la sursă, ezitând să ia lumină de la vecini, de teamă că altfel nu se va abate asupra lor harul divin.

ADVERTISEMENT

Biserica subliniază însă că gestul de a lua lumină de la un alt enoriaş sau de a-i oferi de la lumânarea ta este în sine un act profund religios, care subliniază legătura dintre oameni, ajutorul reciproc şi faptul că suntem uniţi de acelaşi Dumnezeu.

Omul unit cu Hristos primește lumina lui Dumnezeu și o dă mai departe. Nu luminează de la el însuși, ci lumina lui Hristos devine strălucitoare în el. Nu omul devine izvor al luminii, ci el doar o face să strălucească pentru ceilalți, ne spune Biserica.

ADVERTISEMENT

Lumina lui Hristos luminează tuturor, iar credinciosul care primeşte această lumină a scăpat de întuneric. El dobândește astfel lumina vieţii, așa cum accentuează cântarea bisericească: „Cât este de sfântă, cu adevărat, și întru totul prăznuită această noapte de mântuire și strălucită, mai înainte vestitoare fiind a zilei celei purtătoare de lumină, a Învierii, în care Lumina cea fără de ani din mormânt cu trupul, tuturor a strălucit” (Canonul Învierii, Cântarea a șaptea).

Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că “după chipul luminii lui Hristos și omul trebuie să se facă lumină lumii. Persoana umană devine astfel răspânditoare de lumină în lume, vestindu-L pe Hristos prin viața sa”.

ADVERTISEMENT

Despre această lumină pe care cei credincioși o primesc în ei, Patriarhul Calist al Constantinopolului afirma: ”Dă-mi darul Tău, Preaîndurate, ca hrană duhovnicească, și Duhul Tău ca băutură. Căci acesta este, fără îndoială, Duh și lumină. Astfel, când lumina se va arăta mai presus de fire în chip negrăit în mine, voi ști cu adevărat că Tu ești cu mine, ca veștmânt al meu, spre viața cea sfântă și fericită”. Credinciosul care dobândește în el lumina, nu o poate ține sub obroc, ci o face cunoscută tuturor, luminând viață, susţine Arhiepiscopia Râmnicului.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
JOI Exclusiv: Horațiu Mălăele, formă fizică de inviat. Cum a fost surprins celebrul...
JOI Exclusiv: Horațiu Mălăele, formă fizică de inviat. Cum a fost surprins celebrul actor
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze