Life

Ce se întâmplă dacă nu mănânci o zi întreagă. Procesul prin care trece corpul tău

Ce se întâmplă dacă nu mănânci o zi. Chiar dacă timpul pare scurt, este suficient pentru ca în organism să se producă mai multe schimbări.
15.03.2024 | 00:10
Ce se intampla daca nu mananci o zi intreaga Procesul prin care trece corpul tau
Ce se întâmplă dacă nu mănânci o zi. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când nu mănânci o zi. Organismul are tendința de a funcționa diferit și se produc mai multe schimbări. Află dacă este sau nu periculos să nu te hrănești timp de 24 de ore.

Ce se întâmplă când nu mănânci o zi

Dacă vrei să ții post intermitent, chiar și pentru o zi, trebuie să știi ce se întâmplă cu organismul tău, chiar și într-un timp care, la prima vedere, pare unul scurt. Efectele, însă, sunt multiple.

ADVERTISEMENT

Astfel, în primele șase ore, corpul funcționează normal. Glucoza este transformată în glicogen și se creează un depozit de energie. Acesta este punctul în care majoritatea oamenilor se simt flămânzi, dar sentimentul de proastă dispoziție este scăzut.

În continuare, dacă nu mănânci o zi și vrei să știi ce se întâmplă, după șase ore, glucoza din organism nu mai există. Atunci începe procesul de cetoză, care constă în arderea grăsimilor cu scopul de a genera corpuri cetonice.

ADVERTISEMENT

În acest mod se produce energie necesară funcționării organismului. De asemenea, când asta se întâmplă, respirația poate avea un ușor miros de acetonă, rezultat în procesul de ardere.

Apar simptomele neplăcute

Când stai prea mult în cetoză, apar simptomele neplăcute, printre care cefaleea, greața, oboseala și starea de spirit proastă. Astfel că, dietele care se bazează pe abținerea de la mâncare, trebuie urmate cu multă grijă, spun specialiștii.

ADVERTISEMENT

Dacă nu mănânci o zi, ce se întâmplă este că organismul trece prea multe ore prin faza de cetoză. Iar atunci când timpul se prelungește, sângele poate deveni acid, ceea ce duce la apariția unor probleme mai grave.

În situații extreme, se poate ajunge la comă. Astfel că, orice regim alimentar trebuie adoptat după consultul unui medic nutriționist. De altfel, când stai nemâncat toată ziua, foamea nu este singura problemă.

ADVERTISEMENT

Apar adesea simptome ca iritabilitatea. Explicația este că atunci când nivelul de glucoză scade, cresc nivelurile de cortizol și adrenalină. Prin urmare, te vei simți mai stresat și mai irascibil din cauza dezechilibrelor hormonale, notează atlas-georgrafic.net. 

ADVERTISEMENT