Se apropie sărbătoarea de Florii. Aceasta pică anual, fix în duminica dinaintea Paștelui. Este o zi de sărbătoare încărcată de numeroase tradiții și de obiceiuri pe care creștinii le respectă la un an la altul. Printre altele, peștele joacă și el un rol esențial.
Postul Paștelui continuă, însă în ziua de Florii avem dezlegare la pește. În această zi, de 9 aprilie, creștinii sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Iar cei care aleg să consume pește se bucură de sănătate, dar și de înțelegere în familie pe tot parcursul anului.
De asemenea, tradiția mai spune că peștele poate să lecuiască orice creștin de boală și aduce pacea în jur. Ce pățesc însă cei care nu consumă pește de Florii? O superstiție veche spune că aceștia vor ajunge să se umple de pistrui.
Ce altceva mai trebuie să știm despre consumul de pește? Biserica spune că în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos ar fi cerut tuturor să mănânce acest aliment. Tocmai din acest motiv, el este considerat ca având proprietăți tămăduitoare dacă este consumat de Florii.
Dincolo de mâncatul peștelui însă, de Florii mai există și alte tradiții care trebuie respectate. Una dintre ele este legată de ramurile de salcie. Acestea trebuie adusă la biserică. Ramurile sunt sfințite, iar mai apoi trebuie duse acasă și puse lângă icoane.
De asemenea cei care au pomi fructiferi pot pune o ramură de salcie pe ei. Totodată, o ramură de salcie trebuie pusă și la ușa casei. Se spune că aceasta oferă protecție familiei pentru întreg anul. Îi protejează pe cei dragi de boli și de asemenea, aduce și belșug și prosperitate în familie.
Tot în ziua de Florii este bine ca mormintele celor dragi să fie curățate și stropite cu apă sfințită. De asemenea, crucile trebuie și ele împodobite cu flori de primăvară, alături de crenguțe de salcie. Se dă și de pomană, însă evident, produse de post, având în vedere că Postul Paștelui nu s-a încheiat încă.
Există însă și numeroase lucruri interzise în această zi de mare sărbătoare. Spre exemplu, nimeni nu trebuie să își spele părul în noaptea Florii. Tradiția spune că cine va face acest lucru va albii cu mult mai devreme decât în mod normal.
De asemenea, treburile casnice, cusutul, dar și munca sunt și ele interzise în ziua de duminică dinaintea Paștelui. Acest lucru nu va aduce prosperitate în rândul celor care încalcă tradiția în acest an.