Life

Ce se întâmplă dacă nu plătești întreținerea la bloc. Avertisment pentru românii restanțieri

Ce se întâmplă în cazul în care nu plătești întreținerea la bloc. Românii restanțieri trebuie să știe acest lucru. Avertisment important.
23.09.2023 | 09:00
Ce se intampla daca nu platesti intretinerea la bloc Avertisment pentru romanii restantieri
Ce se întâmplă dacă nu plătești întreținerea la bloc. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Află ce se poate întâmpla dacă nu plătești întreținerea la bloc. Românii restanțieri riscă penalități destul de mari dacă întârzie cu plata. Care sunt sancțiunile aplicate?

Ce se întâmplă dacă nu plătești întreținerea la bloc

Cei care dețin un apartament într-un bloc știu deja că trebuie să achite întreținerea în fiecare lună. Dacă se întâmplă să nu fie plătită, atunci se pot aplica penalizări.

ADVERTISEMENT

Termenul de plată a cheltuielilor de întreținere este de 30 de zile de la data afișării la avizier, conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Dacă întreținerea nu este plătită la 30 de zile de la scadență, atunci asociația de proprietari poate să stabilească penalități pentru sumele restante. Acestea se calculează pentru fiecare zi de întârziere a plății.

ADVERTISEMENT

Penalitățile se aplică după alte 30 de zile de când este depășit acest termen. Cu alte cuvinte, vor începe să fie calculate după 60 de zile de la data la care s-au afișat sumele de plată.

Asociația de proprietari poate să stabilească penalități pentru sumele restante de cel mult 0,2% pentru fiecare zi în care s-a întârziat cu plata. Dacă este să luăm în calcul formularea din textul legii, însă (“penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2%”), putem deduce că depinde de reprezentanții asociației să stabilească procentul aplicat.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă, totuși, cu sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere? Acestea intră în fondul de penalități al asociației de proprietari. Urmează, apoi, să fie utilizate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți.

Sumele se vor folosi și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitare termică sau consolidare. Este interzis prin lege ca sumele să fie utilizate în alte scopuri.

ADVERTISEMENT

În plus, administratorul are obligația de a notifica în scris proprietarul despre acestea. Totodată, acesta trebuie să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari.

După 90 de zile de când au fost afișate cheltuielile, președintele asociației de proprietari are dreptul să acționeze în instanță proprietarul pentru neplata cheltuielilor de întreținere.

Asociația de proprietari trebuie să ia măsuri pentru a recupera sumele neplătite în termenul de trei ani prevăzut de lege. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci riscă prescrierea datoriilor, potrivit avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT