Obișnuiești să te trezești dimineața devreme în fiecare zi? Atunci ar fi bine să știi ce spun specialiștii despre acest lucru. Deși pare un obicei sănătos la prima vedere, te poate afecta mai mult decât crezi.
Multe persoane se trezesc devreme dimineața, având în vedere că trebuie să meargă la muncă. Sunt și alte persoane însă care fac asta pentru a merge la alergat, sau pentru că așa s-au obișnuit.
Este însă sănătos să te trezești dimineața devreme în fiecare zi? Un nou studiu aduce rezultate îngrijorătoare. Mai exact, cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH), University College London și Universitatea Republicii din Uruguay, au descoperit o legătură genetică între anorexia nervoasă și trezirea de dimineață.
Ce alte lucruri evidențiază studiul? Că persoanele care se trezesc devreme se pot confrunta și cu insomnie. Iar dincolo de asta, în timp, pot apărea și alte probleme precum depresia, ori alte tulburări de alimentație.
Cum este posibil acest lucru și de ce îți faci rău dacă te trezești dimineața devreme în fiecare zi? În cadrul studiului, cercetătorii au examinat impactul genelor legate de anorexie asupra diferitelor modele de somn. Și se pare că există într-adevăr o legătură.
Mai exact, conform cercetătorilor, rezultatele sugerează un potențial crescut de anorexie nervoasă pentru cei care se trezesc devreme și invers. Iar autorii studiului confirmă acest lucru.
“Descoperirile noastre indică anorexia nervoasă ca fiind o tulburare matinală în contrast cu majoritatea altor boli psihiatrice cu tendințe de seară și susțin asocierea dintre anorexia nervoasă și insomnie, așa cum s-a observat în studiile anterioare”, spune autorul principal, dr. Hassan Dashti, investigator asistent în Departamentul de Anestezie, Îngrijire Critică și Medicină a Durerii la MGH, potrivit Study Finds.
Pe de altă parte, un alt autor al studiului spune că momentan este nevoie și de alte detalii pentru ca lucrurile să fie clare. Chiar și așa, aceste rezultate merită luate în calcul în cazul anumitor persoane.
“Implicațiile clinice ale noilor noastre descoperiri sunt în prezent neclare. Cu toate acestea, rezultatele noastre ar putea orienta investigațiile viitoare către terapii bazate pe ciclul circadian pentru prevenirea și tratamentul anorexiei nervoase”, subliniază Hannah Wilcox, autorul principal al studiului de la MGH.