News

Ce se întâmplă, de fapt, în Rusia. Zelenski, reacție promptă. Iohannis, primele declarații despre războiul civil

Zelenski: „Rusia a ales calea răului și a autodistrugerii”. Iohannis face declarații despre situația din Rusia și despre conflict.
24.06.2023 | 14:53
Ce se intampla de fapt in Rusia Zelenski reactie prompta Iohannis primele declaratii despre razboiul civil
Zelenski vorbește despre „slăbiciunea Rusiei”, pe fondul revoltei mercenarilor Wagner împotriva armatei ruse / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a ales, declanșând războiul, „calea răului și a autodistrurgerii”. „Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune totală”, a spus liderul de la Kiev pe rețelele de socializare, pe fondul revoltei mercenarilor ruși din grupul Wagner.

„Oricine alege calea răului se autodistruge”

„Cu cât Rusia își ține mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea mai târziu. Acest lucru este, de asemenea, evident. Oricine alege calea răului se autodistruge. Rusia și-a mascat de mult slăbiciunea și prostia stăpânirii sale cu propagandă”, a denunțat Zelenski, informează Le Point.

ADVERTISEMENT

„Ucraina este capabilă să protejeze Europa de haosul rusesc”

În opinia sa, Putin „trimite sute de mii de oameni la război, doar pentru a se baricada în regiunea Moscovei pentru a se proteja de cei pe care el însuși i-a înarmat”. „ Și acum există deja atât de mult haos încât nici o minciună nu îl poate ascunde. Ucraina este capabilă să protejeze Europa de răspândirea răului și a haosului rusesc”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

 

Iohannis: „Monitorizăm situația din Rusia”

Președintele Klaus Iohannis a precizat că la București autoritățile urmăresc „îndeaproape” evoluțiile evenimentelor din Rusia.  „Autoritățile din România urmăresc îndeaproape evoluțiile evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat despre evoluția evenimentelor. Suntem în contact permanent cu Aliații”, a declarat șeful statului pe contul Twitter.

ADVERTISEMENT

Revolta mercenarilor Wagner

Vladimir Putin a ieșit la rampă pentru a critica, cel mai dur de data aceasta, grupul de mercenari Wagner, al cărui lider, Evgheni Prigojin, se află în conflict deschis cu liderii armatei ruse. Vladimir Putin s-a exprimat la televiziune, calificându-i pe mercenarii grupului Wagner drept trădători. „Acesta este o lovitură de cuțit în spate pentru țara noastră și poporul nostru”.

Putin „greșește profund” când îi acuză pe luptătorii grupului paramilitar Wagner de „trădare”, a replicat Evgheni Prigojin, adăugând că trupele sale nu au „nici o intenție de a se preda”. Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, și-a chemat vineri, oamenii să se ridice împotriva comandamentului militar rus, acuzându-l că i-a bombardat combatanții.

ADVERTISEMENT

De atunci, fostul protejat al președintelui rus a afirmat că a preluat controlul asupra unor situri militare din orașul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, și a acuzat din nou armata că minte publicul. „Un număr mare de teritorii” cucerite în Ucraina „sunt pierdute” și „mulți soldați sunt uciși”, a insistat el.

Prigojin: Mergem până la capăt

De luni de zile, Evgheni Prigojin critică în mod deschis „establishmentul” militar rus, mergând până la a-i cere „protectorului” său Vladimir Putin să efectueze „epurări staliniste” în administrație.

ADVERTISEMENT

„Mergem mai departe, mergem până la capăt”, a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio pe Telegram. „Vom distruge tot ceea ce ne stă în cale”, a amenințat el. „Suntem gata să murim, toți cei 25.000 de oameni. Și apoi vor mai fi încă 25.000. Pentru că murim pentru patria noastră, murim pentru poporul rus, care trebuie să fie eliberat de cei care bombardează populația civilă”, a insistat el ulterior.

Măsuri de securitate la Moscova

Prigojin a anunțat că forțele sale, desfășurate până acum în Ucraina, au trecut granița rusă și au intrat în orașul Rostov din sudul țării. De asemenea, el a afirmat că trupele sale au doborât un elicopter rusesc care „a deschis focul asupra unei coloane de civili”. El nu a furnizat nicio dovadă a acestor afirmații.

„Activități antiteroriste sunt în curs de desfășurare la Moscova în vederea întăririi măsurilor de securitate”, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Imagini postate pe rețelele de socializare și pe mediile online, a căror autenticitate nu a putut fi confirmată, arătau vehicule militare circulând prin oraș, în apropierea Ministerului Apărării și în poziție în fața camerei inferioare a parlamentului, Duma, la câteva zeci de metri de Kremlin. Guvernatorul regiunii Rostov a făcut apel la populație să „rămână acasă”, iar guvernatorul regiunii Lipetsk, la 420 km sud de Moscova, a anunțat de asemenea „măsuri de securitate consolidate”.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: