News

Ce se întâmplă în corpul tău când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte. Avertismentul medicilor

Ce se întâmplă în corpul tău când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte. Avertismentul extrem de serios transmis de medici.
07.05.2023 | 23:01
Ce se intampla in corpul tau cand dormi mai putin de 6 ore pe noapte Avertismentul medicilor
Ce se întâmplă în corpul tău când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în corpul tău când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte. Avertismentul medicilor pentru persoanele care se neglijează atunci când vine vorba de odihnă.

Ce se întâmplă în corpul tău când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte

În zilele noastre, lipsa somnului pare să fie ceva absolut normal. Sunt multe lucruri, de la job până la fel și fel de hobby-uri (jocuri pe calculator, filme, canale de sociale media etc.) care ne fură ore bune din odihnă.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre noi neglijăm faptul că somnul este esențial pentru buna funcționare și longevitatea organismului nostru. E eronat să credem că somnul este făcut doar pentru trecerea timpului de-a lungul noptii. Nu! El reprezintă un adevarat barometru al sănătății corpului.

Cercetările arată că majoritatea adulților au nevoie de 7 până la 9 ore de somn într-o perioadă de 24 de ore. Adolescenții au nevoie de cel puțin 8 până la 10 ore, în timp ce copiii au nevoie de mai multe ore somn, în funcție de vârsta lor, notează SleepFoundation.

ADVERTISEMENT

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) anunță că un somn de minimum 7 ore pe noapte este esențial pentru menținerea unui corp și a unei minți sănătoase. Din păcate, între 50 și 70 de milioane de adulți au probleme cu adecvarea unui timp minim pentru odihnă.

Specialiștii spun că un somn sub normă poate avea consecințe grave asupra sănătății. Studiile indică faptul că dormitul mai puțin decât cantitatea de somn recomandată poate crește semnificativ riscul de deces.

ADVERTISEMENT

Medicii avertizează asupra unor consecințe medicale grave pentru cei care dorm puțin

Probleme medicale pentru cei care dorm mai puțin de 6 ore apar treptat. Astfel, simptomele variază de la ușoare la severe. Problemele cardiovasculare sunt unele dintre cele mai periculoase, spun experții.

Somnul insuficient are ca rezultat o activitate crescută a sistemului nervos, ceea ce duce la creșterea ritmului cardiac, vasoconstricție și niveluri ridicate ale tensiunii arteriale“, explică Taryn Fernandes, medic la un centru online de tratament pentru sănătate mintală, conform BestLifeonline.com.

ADVERTISEMENT

În plus, lipsa unei perioade adecvate de odihnă crește riscul de hipertensiune arterială, precum și de boli cardiovasculare precum accidentul vascular cerebral, boala coronariană și infarctul miocardic.

Nu în ultimul rând, somnul recomandat de CDC de 7 până la 9 ore pe noapte este fundamental pentru reglarea echilibrului hormonal al organismului. ”Privarea de somn poate interfera cu producția normală de hormoni precum cortizolul, insulina și hormonul de creștere“, mai spune același medic Fernandes.

Lipsa somnului poate duce la probleme de sănătate mintală

Medicul din SUA avertizează că lipsa somnului poate avea și un impact asupra sănătății mentale. Studiile au relevat că somnul insuficient a fost asociat cu o incidență mai mare a anxietății, depresiei și a altor tulburări de dispoziție.

”Lipsa somnului poate crește susceptibilitatea la tulburări psihiatrice. Vorbim de tulburarea bipolară și schizofrenia. Somnul joacă un rol crucial în consolidarea memoriei, reglarea emoțională și funcționarea cognitivă“, mai punctează Fernandes. Cei care dorm sub 6 ore pe noapte pot suferi schimbări de dispoziție, iritabilitate și scăderea motivației.

Ce se întâmplă cu sistemul imunitar când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte

Medicii spun că somnul este important pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Mai puțin de 6 ore odihnă pe noapte echivalează cu îmbolnăviri mai frecvente. ”În timpul somnului, organismul produce citokine. Sunt un tip de proteine care ajută la combaterea infecțiilor, a inflamațiilor și a stresului.

Lipsa somnului poate scădea producția de citokine, ceea ce poate slăbi sistemul imunitar și poate crește vulnerabilitatea la boli”, mai precizează medicul american.

Pe termen scurt, privarea de somn poate provoca dificultăți în gestionarea emoțiilor și o tendință spre iritabilitate și neliniște. Privarea prelungită de somn poate crește riscul de a dezvolta depresie și alte probleme de sănătate mintală.

ADVERTISEMENT