News

Efectele devastatoare ale somnului neodihnitor asupra corpului tău: depresie, paranoia sau halucinații

Lipsa somnului și chiar somnul neodihnitor au consecințe grave asupra corpului uman
16.07.2021 | 11:48
Efectele devastatoare ale somnului neodihnitor asupra corpului tau depresie paranoia sau halucinatii
Depresie, paranoia și halucinații. Ce efecte devastatoare are somnul neodihnitor asupra ta. Sursa foto: pexels.com.
ADVERTISEMENT

Somnul neodihnitor este o problemă mult mai mare decât pare, însă este deseori ignorată, deoarece nu toate efectele sunt evidente, cu toate că au aceeași sursă.

Multă lume doarme mai puțin decât ar trebui și o bună parte din populație chiar are un somn neodihnitor în multe nopți. Unii chiar pierd nopțile și dorm doar câteva ore pe noapte, sau au un program de somn haotic.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, cu temperaturi ridicate atât ziua, cât și în timpul nopții, somnul devine chiar mai dificil. Sunt totuși diverse sfaturi și tehnici pe care să le ai în vedere cu privire la cum să dormi mai bine pe caniculă. Poți chiar să adormi foarte repede și să te bucuri de un somn liniștit.

Ce se întâmplă după prima noapte fără somn

Efectele negative asupra corpului, cauzate de somnul neodihnitor, apar încă din prima noapte de deprivare de somn, iar pe măsură ce nopțile se adună, efectele sunt din ce în ce mai devastatoare.

ADVERTISEMENT

După o primă noapte dormită prost, se pot vedea în oglindă pungi în jurul ochilor. Acestea apar din cauza unui dezechilibru al apei în corp. Nu sunt singurul efect și ar putea fi cel mai blând dintre acestea.

Este resimțită și o stare de somnolență, care vine la pachet cu o încetinire a funcțiilor creierului. Acestea duc la o lipsă de concentrare și la tendința de a adormi, chiar la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Tremurul este un alt efect al lipsei de somn, reflexele neurologice se declanșează aleator și duc la mișcări necontrolate ale mușchilor.

Desigur, apare și o stare de iritabilitate, tot din cauza somnului neodihnitor, astfel că persoana în cauză va răspunde negativ la stimuli care altfel ar fi fost mai degrabă neutri. Și libidoul scade în lipsa somnului, chiar după prima noapte de deprivare.

ADVERTISEMENT

Ce efecte nedorite apar după trei zile de insomnie

Trei nopți nedormite sau cu foarte puțin somn duc la probleme și mai serioase. Văzul poate deveni încețoșat, în vreme ce tenul va fi mai palid. Asta se întâmplă deoarece vasele sanguine se contractă, pentru a economisi energie.

Tremurul devine mai accentuat odată cu trecerea zilelor fără odihnă, iar contracțiile pot duce la dureri musculare. 

Și efectele psihologice devin mai îngrijorătoare. Cel mai important este cel al halucinațiilor, care pot deveni foarte complexe. Depresia și paranoia se pot instala, de asemenea, din cauza unui simț al percepției alterat. Pot apărea și episoade de depersonalizare, în care persoana se simte detașată de propriul corp și simte că pierde controlul asupra gândurilor și acțiunilor.

Apar efecte și asupra capacității unei persoane de a mai reține informații sau de a lua decizii. În plus, vigilența scade vertiginos, iar în cazul șofatului poate deveni un risc foarte mare.

Cum se resimte corpul după o săptămână de somn neodihnitor

După o săptămână de lipsă de somn odihnitor, continuă apariția unor efecte negative. pH-ul natural al pielii se schimbă și duce la un ten mai uscat.

În paralel, din cauza stresului ridicat, producția de colagen din corp scade, iar asta poate duce la apariția ridurilor.

În plan psihologic, se instalează psihoza pe fondul deprivării de somn, când persoana se simte din ce în ce mai detașată de propriul trup și nu mai simte emoții.

O lună fără somn de calitate, efecte devastatoare asupra corpului

Supraviețuirea fără somn timp de o lună este imposibilă, însă cei care suferă de insomnie pot să trăiască astfel, chiar dacă dorm foarte puțin în fiecare noapte.

În acest moment, însă, efectele asupra corpului sunt dintre cele mai periculoase.

Persoanele care ajung în acest punct vor suferi din cauza unei scăderi puternice și rapide în greutate. În paralel, metabolismul va afecta și intestinele, ducând la constipare de durată.

Episoadele de transpirație excesivă sunt un alt simptom al deprivării de somn pe durate lungi de timp. Un alt efect foarte problematic al acesteia poate fi apariția bruscă a menopauzei, pe fondul unor dezechilibre hormonale puternice.

În plan psihologic, halucinațiile devin din ce în ce mai frecvente și pot duce la confuzii serioase între ceea ce este real și ceea ce este doar o producție a creierului. Lipsa somnului, stresul și anxietatea pot duce chiar la atacuri de panică.

”O perioadă îndelungată fără somn odihnitor îți poate afecta chiar sistemul imunitar. Astfel, poți întâmpina un risc crescut de infarct, de boli de inimă, de tensiune crescută, de diabet de tip 2 și chiar de afecțiuni psihice”, arată Hussain Abdeh, expert în insomnie, conform dailymail.co.uk.

Acesta spune că, pe măsură ce trece timpul în astfel de condiții, vor apărea sesiuni din ce în ce mai dese de microsomn, iar un om ar putea chiar să cadă din picioare și să adoarmă astfel.

Care este recordul mondial pentru deprivarea de somn

Așa cum oamenii încearcă să stabilească și să depășească tot felul de recorduri, s-a încercat și realizarea unui record mondial pentru cea mai lungă perioadă de timp fără somn.

Cel mai documentat experiment de acest fel este cel de la finele anului 1963, când Randy Gardner a stat treaz 11 zile și 25 de minute. A fost urmărit îndeaproape pentru a fi studiate efectele deprivării de somn. Notabil este că, în ultima zi, i s-a cerut să scadă în mod repetat numărul 7 din 100. S-a oprit la 65 și, întrebat de ce a încetat numărătoarea, a afirmat că a uitat ce face.

Începând cu 1990, Cartea Recordurilor nu mai ia în calcul stabilirea de recorduri în ceea ce privește lipsa somnului, din cauza temerilor că o astfel de încercare poate afecta grav persoana care încearcă așa ceva.

Cel mai recent record de acest fel a fost stabilit de Toimi Soini din Finlanda, care nu a dormit 276 de ore, în februarie 1964.

ADVERTISEMENT