News

Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu bei apă toată ziua. Avertismentul medicilor

Medicii trag un semnal de alarmă şi ne sfătuiesc să nu negljăm consumul constant de apă, mai ales în această perioadă a anului.
18.06.2023 | 10:42
Ce se intampla in corpul tau daca nu bei apa toata ziua Avertismentul medicilor
Consumul de apă ajută la reglarea organismului
ADVERTISEMENT

Fiecare dintre noi știe că viața este imposibilă fără apă. Aceasta contribuie la o sănătate bună și este implicată în multe procese importante din corpul uman. Dar puțini oameni își imaginează cu adevărat ce se petrece în organism dacă nu consumi într-o zi acest lichid prețios.

Deshidratarea severă poate cauza accident vascular cerebral

Apa este elementul principal al vieții noastre și, pe fundalul acesteia, au loc majoritatea proceselor fiziologice. Ea este, în primul rând, un transportor activ pentru corpul uman, aducându-i nutrienți și eliminând din organism toate produsele de degradare și toxinele.

ADVERTISEMENT

“Încercați să beți cel puțin opt pahare  de apă în fiecare zi și beți mai mult atunci când faceți exerciții fizice sau sport, pe vreme caldă sau dacă vă simțiți rău”, ne sfătuieşte medicul de familie K. Mitchell Naficy.

Acesta avertizează că atunci când neglijați să beți apă toată ziua vă puteţi simți amețit, vă doare capul sau vă simțiți obosit. “În acest mod corpul tău te avertizează că are nevoie de lichide pentru a funcționa corect”, spune el.

ADVERTISEMENT

Alt semn de deshidratare este că veți urina mai rar, iar culoarea urinei se va schimba probabil de la un galben deschis  la un galben mai închis sau chiar la o culoare ambrată-maronie. De asemenea, atunci când nu beți apă toată ziua puteți sesiza că aveţi tulburări de vedere.

“Acest lucru, la rândul său, poate duce la uscăciunea ochilor, la oboseala ochilor și la probleme de vedere, cum ar fi iritarea, lăcrimarea în exces, vederea încețoșată sau senzația de corp străin în ochi. Fără lacrimi suficiente pentru a hrăni ochii, aceștia pot fi mai predispuși la infecții”, avertizează Besty S. Jacob, un optometrist din Florida.

ADVERTISEMENT

În unele cazuri extreme, mai ales în perioadele calde de vară, deshidratarea poate avea consecinţe fatale. “Una dintre cele mai grave probleme este scăderea capacității organismului de a vă regla temperatura internă. Atunci când corpul tău este deshidratat, nu poate elibera căldura la fel de repede, ceea ce face ca organismul tău să se supraîncălzească și duce la un accident vascular cerebral din cauza căldurii”, mai avertizează medicii.

Anterior, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății, era necesar să se bea cel puțin 2-2,5 litri de apă pură pe zi, dar în urmă cu câţiva ani specialiştii OMS au ajuns la concluzia că acest consum nu poate fi reglementat de cifre, ci este specific fiecărui organism în parte.

ADVERTISEMENT

Se crede acum că poţi să bei câtă apă vrei, dar principalul aspect este să nu înlocuiți apa potabilă curată cu alte băuturi. O persoană poate prefera să bea mai multe căni de cafea sau ceai și doar 1-2 pahare de apă pe zi. Acest vector trebuie schimbat, să bea cât mai puțin posibil din toate tipurile de băuturi, calde sau reci, și totuși să încline cântarul către apa potabilă curată.

ADVERTISEMENT