News

Ce se va întâmpla cu bursele de merit pentru elevii cu medii mici. Avocatul Poporului a contestat legea la CCR

Avocatul Poporului a decis să conteste la CCR legea prin care bursele de merit se acordau și pentru elevii cu medii mici.
24.01.2024 | 07:30
Ce se va intampla cu bursele de merit pentru elevii cu medii mici Avocatul Poporului a contestat legea la CCR
Avocatul Poporului a contestat legea la CCR legea prin care bursele de merit se acordă și pentru elevii cu medii mici. Sursa foto: jurnalul.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anomalia prin care bursele de merit erau acordate și pentru elevii cu medii mici ar putea fi eliminată în curând. Avocatul Poporului a decis să conteste legea la CCR.

Avocatul Poporului a contestat legea la CCR legea prin care bursele de merit se acordă și pentru elevii cu medii mici

În toamna anului 2023, Ministerul Educației anunța că aproape 500.000 de elevi din România primesc burse de merit. Atrăgea atunci atenția faptul că, din acest total, peste 8.000 de tineri au avut medii între 1 și 5.

ADVERTISEMENT

Mai exact, 8.494 de elevi care au medii între 1 și 4.99 sunt, conform unei noi legi, eligibili pentru a primi bursă de merit în acest an școlar, potrivit datelor Ministerului Educației.

Aceste situații bizare au apărut în urma Ordinului ministrului educației privind acordarea burselor de merit din acest an școlar. Actul normativ prevede că beneficiază de bursă de merit ”primii 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere”.

ADVERTISEMENT

Marți, 23 ianuarie, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională (CCR) în legătură cu articolul din legea învățământului preuniversitar care permite această situație anormală. ”Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazate pe criteriul meritocrației”, explică Avocatul Poporului.

La finalul anului trecut, inclusiv premierul Marcel Ciolacu s-a arătat revoltat de această situație în care elevii ”corigenți” încasează burse de merit. El a declarat că ”nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse. De notat că 158 de elevi din România cu medii între 1 și 2 iau bursă de merit.

ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului, în sesizare, legea ”reglementează neconstitutional posibilitatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină bursă de merit”

În sesizarea către CCR, Avocatul poporului arată că, prin conținutul său, această prevedere legală ”deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevii cu performanțe slabe să beneficieze de o bursă de merit”

Avocatul Poporului mai spune că, evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă şi o selecţie. ”Selecţia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”, se mai arată în sesizare.

ADVERTISEMENT

Selecţia elevilor trebuie să se facă după criterii clare şi nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”. Potrivit acestei sesizări, acordarea bursei pentru minim 30% dintre elevii din fiecare clasă ”determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.

ADVERTISEMENT
Tags: