News

Ce se va întâmpla cu economia României în 2023. FMI și-a revizuit în scădere prognozele. Recesiune la nivel mondial

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în jos estimările privind evoluția economiei din România în 2023. La nivel mondial se vorbește de recesiune.
12.10.2022 | 07:08
Ce se va intampla cu economia Romaniei in 2023 FMI sia revizuit in scadere prognozele Recesiune la nivel mondial
FMI, anunț sumbru privind evoluția economiei în România pentru 2023. Sursa foto: wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Economia mondială se va confrunta cu mari probleme în 2023. România nu va fi ocolită de efecte. FMI a revizuit în jos prognozele.

FMI, anunț sumbru privind evoluția economiei în România pentru 2023. O treime din economiile lumii vor intra în recesiune

Pentru anul curent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere semnificativă estimările privind avansul economiei româneşti, de la 2,2% cât prognoza în primăvară, până la 4,8%.

ADVERTISEMENT

Veștile nu sunt bune în perspectiva anului viitor. Prognozele FMI privind România au fost revizuite în jos. Instituția financiară mizează pe un avans al Produsului Intern Brut de 3,1%, faţă de creşterea de 3,4% anticipată în primăvară.

Probleme mari sunt când vorbim de economia mondială. FMI estimează că, în 2023, aceasta continuă să se confrunte cu provocări semnificative.

ADVERTISEMENT

Problemele au la bază efectele apărute de pe urma invaziei ruseşti din Ucraina, a crizei costului vieţii ca urmare a presiunilor inflaţioniste, precum şi a încetinirii economiei chineze.

Astfel, în cel mai nou raport dat publicității marți, FMI precizează că economia mondială va încetini de la un avans de 6% în 2021 până la unul de 3,2% în 2022, pentru ca în 2023 să încetinească până la 2,7%.

ADVERTISEMENT

Dat fiind acest aspect, cel puţin o treime dintre economiile lumii vor intra în recesiune tehnică. Cele mai mari economii ale planetei – SUA, Uniunea Europeană şi China – vor continua să stagneze.

De asemenea, experţii FMI spun că există probabilitatea ca anul viitor creşterea economiei mondiale să fie mai mică de 2%. O astfel de situaţie nu a mai avut loc după 2011. Excepție face criza financiară globală şi primul an de pandemie.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, ceea ce este mai rău abia urmează, iar pentru mulţi oameni 2023 se va simţi ca o recesiune”, a spus Pierre Olivier Gourinchas, directorul de cercetare de la FMI, notează Agerpres.

FMI anunță o creștere a inflației în România

În iunie, FMI estima că, în 2023, inflația din România va ajunge la 10%. Între timp, vin vești nu foarte bune de la instituția financiară.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere estimările privind avansul preţurilor de consum în România. În acest an: de la 9,3% până la 13,3%, iar în 2023 de la 4% până la 11%, conform celui mai nou raport dat publicității marţi.

Recent, Banca Naţională a României (BNR) a crescut la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Instituția condusă de Mugur Isărescu vorbea de o inflație de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor.

ADVERTISEMENT