News

Ce se va întâmpla în spitale după 15 mai. Raed Arafat, veste pentru bolnavii care nu reprezintă o urgență medicală

08.05.2020 | 18:31
Ce se va intampla in spitale dupa 15 mai Raed Arafat veste pentru bolnavii care nu reprezinta o urgenta medicala
Raed Arafat vorbește de un risc major după relaxarea măsurilor: ”Creșterea cazurilor poate să apară în 7-14 zile”. Sursa: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla în spitale după 15 mai, atunci când România iese din starea de urgență? Iată o întrebare la care Raed Arafat, șeful DSU, a oferit un răspuns menit să îi liniștească pe bolnavii din România care nu se află într-o stare gravă.

Ce se va întâmpla în spitale după 15 mai. Raed Arafat, veste pentru bolnavii care nu reprezintă o urgență medicală

Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că după data de 15 mai spitalele vor primi din ce în ce mai mulţi pacienţi “care nu reprezintă urgenţă”.

ADVERTISEMENT

Din cauza pandemiei de coronavirus care a explodat în România ultimelor luni, spitalele din țară s-au transformat fie în secții exclusiv COVID-19, fie în secții destinate doar urgențelor medicale.

După mijlocul acestei luni, unitățile medicale vor primi tot mai mulți pacienți care nu reprezintă așa-zise urgențe, dă asigurări medicul Arafat.

ADVERTISEMENT

“Normal că o să înceapă să primească din ce în ce mai mulţi pacienţi electivi, pacienţi care nu reprezintă urgenţă, acest lucru sigur se va întâmpla”, a spus Arafat, vineri, cu prilejul unei conferinţe organizate de Primăria Sectorului 4 la şantierul de la noua Unitate de Primire a Urgenţelor din curtea Spitalului Bagdasar-Arseni, conform Agerpres.

Cum vor fi organizate spitalele după 15 mai

Tot în cursul zilei de vineri, 8 mai, Raed Arafat a mai explicat cum vor fi organizate spitalele din România după mijlocul lunii. Șeful DSU spune că, în contextul pandemiei încă în curs, capacitate va fi încă limitată.

ADVERTISEMENT

“Cu certitudine spitalele o să preia mai mulţi bolnavi decât au preluat în timpul stării de urgenţă, dar este posibil ca în interiorul spitalelor capacitatea totuşi să fie mai limitată, pentru că vei avea distanţare şi în interiorul spitalelor, vei avea reguli de internare pentru cazurile cronice.

Într-un salon în care erau patru pacienţi poate că acum nu mai poţi să pui decât doi pacienţi (…) Ministerul Sănătăţii lucrează pe aceste aspecte. Institutul Naţional de Sănătate Publică iarăşi analizează aceste aspecte, iar în fiecare spital epidemiologul spitalului trebuie să creeze circuitele şi regulile necesare spitalului să funcţioneze în siguranţă.

ADVERTISEMENT

Cert e că nu putem lăsa pacienţii fără tratament, deci spitalele trebuie să se adapteze pentru a trata pacienţii aşa cum îi tratau înainte, dar cu adaptarea condiţiilor din spital şi a circuitelor”, a mai declarat Arafat, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT