News

Ce spun asiaticii veniți la muncă în România. „Vom trăi până la moarte aici”

România a devenit angajatorul unei noi forțe de muncă: asiaticii. Ce le spun românilor oamenii veniți de peste mări și țări
18.11.2023 | 15:56
Ce spun asiaticii veniti la munca in Romania Vom trai pana la moarte aici
Lucrătorii asiatici sunt deja o prezență în România / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Încă de anul trecut, în România s-a simțit acut nevoia de mână de muncă. În ultima vreme, țara noastră a devenit un angajator major pentru lucrătorii asiatici. Corecți și conștiincioși, aceștia sunt o alegere preferată de către multe companii.

Muncitorii asiatici, deja o prezență în România

În București, dar și în alte orașe mari din România, muncitorii asiatici au devenit deja o prezență. De la livratori până la munca în construcții (în special), muncitorii asiatici sunt angajații preferați ai multor companii. Cei care lucrează cu ei spun că sunt punctuali, harnici și conștiincioși.

ADVERTISEMENT

Peste 200.000 de lucrători străini, în special din Asia, câștigă un salariu în România iar numărul lor este așteptat să crească spectaculor. Țara noastră, ca și alte țări din estul Europei, a fost afectată de lipsa forței de muncă, mai ales de muncă necalificată.

I-au înlocuit pe românii plecați în străinătate

Exodul românilor plecați să câștige mai bine în străinătate a agravat stituația. Anul trecut, „cei mai mulți muncitori străini admiși în România anul trecut au venit din Bangladesh (29.282), Nepal (16.407), Pakistan (12.862), Sri Lanka (10.290), India (7.401), Turcia (6.642), Egipt (2.364), Maroc (2.191), Vietnam (2.139, alte cetățenii (10.422)”, potrivit Termene.

ADVERTISEMENT

„Spre comparație, în anul 2021 a fost stabilit un contingent de 50.000 de lucrători pentru a fi admiși pe piața muncii din România, dar au fost eliberate doar 42.286 de avize, deci sub plafonul stabilit.

Pentru 2023, s-a stabilit o cifră de 140.000 de străini care vor fi aduși cu permise de muncă în România. S-a stabilit acest contingent, ținând cont de numărul total de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare depus de angajatori în 2023. Numărul acestor solicitări a fost de peste 138.000”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Angajatorii sunt mulțumiți de ei

Muncitorii asiatici se acomodează repede în România. Au salarii mai mari ca acasă și le sunt asigurate cazarea și mâncarea. O parte din ei vor să rămână definitiv în țara noastră și să-și întemeieze aici o familie.

Aastha Timilsena are doar 22 de ani și este una din ei. Aastha lucrează în Oradea, într-un restaurant, ca ospătar, de câteva luni, scrie Observator. „Fratele meu m-a ajutat să vin aici, pentru că el lucrează deja de trei ani şi a zis că e bine. Aşa că sunt aici şi sunt foarte fericită! Oamenii sunt buni, amabili şi politicoşi,  ne tratează de parcă facem parte din familia lor. Şi salariul e mai bun”, spune ea.

ADVERTISEMENT

Proprietarul restaurantului unde lucrează Aastha spune că 80% din angajați sunt asiatici, care i-au înlocuit pe românii care lucrează în restaurante de multe ori doar într-un sezon. Potrivit lui Dumitru Fekete, directorul complexului balnear, asiaticii se descurcă bine și prestează servicii de calitate. O problemă încă nedepășită este bariera lingvistică.

„Vom trăi până la moarte aici”

„Nu am fost inițial adeptul ideii de a aduce oameni, am avut o mică reţinere. Suntem foarte mulţumiţi de serviciile lor. Pe lângă salariul pe care îl iau, noi le asigurăm cazare, le asigurăm masă”, spune Fekete.

Pentru unii lucrători asiatici, precum Roylston Lesly Thuring, angajatorii din România le oferă salarii de până la cinci ori mai mari, pe același post ca și acasă. „În ţara noastră, luăm 100 de dolari pe lună, iar aici, luăm undeva la 550-600 de dolari. Trebuie să trimit bani familiei, pentru că am o soţie şi un copil în Sri Lanka. Dacă mă va ajuta compania, cu siguranţă îmi voi aduce familia şi vom trăi până la moarte aici”, spune bărbatul.

Potrivit unui studiu făcut anul trecut, aproape 40% din muncitorii asiatici veniți la muncă în România lucrau în domeniul construcțiilor, apoi în servicii de logistică și transport. Aproape majoritatea dintre ei sunt bărbați.

ADVERTISEMENT
Tags: