News

Ce spune Klaus Iohannis despre aderarea României la Schengen. Când ar fi cea mai optimistă dată avansată de președinte

Klaus Iohannis a prezentat oficial rezultatele discuției pe care a purtat-o în Consiliul European, pe tema blocării aderării României la Schengen.
15.12.2022 | 20:32
Ce spune Klaus Iohannis despre aderarea Romaniei la Schengen Cand ar fi cea mai optimista data avansata de presedinte
Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele României crede că într-un scenariu optimist ar fi ca țara noastră să adere, în cele din urmă, la Spațiul Schengen undeva în 2023, cel mai probabil spre finele anului.

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen

”Tocmai am ieșit din Consiliu. Să nu aveți așteptări extraordinare. Consiliul nu a luat o decizie executivă fermă. S-a încheiat discuția pe care am solicitat-o și am avut-o despre Schengen. A fost o discuție bună. Concluzia mea este simplă: toți actorii au înțeles că avem o problemă care trebuie rezolvată.

ADVERTISEMENT

Impresia mea este – și sunt destul de optimist – că cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul (aderării la Schengen) cu rezultat pozitiv, cu România și Bulgaria. Am spus ceva și despre unitate și solidaritate. România este țară de primă line cu Ucraina”, a transmis Iohannis.

”Suntem statul cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Ne străduim și facem față, pentru că dorim și credem că (așa) este corect. Suntem țară de primă linie pentru migranți, cu rezultate foarte bune, recunoscute de surse externe.

ADVERTISEMENT

România este țară de primă linie și de prim rang când vine vorba de așa-numitele linii de solidaritate, de transport de bunuri din Ucraina spre piețele lumii: peste 60% din produsele agricole exportate de Ucraina au trecut prin România. Am reiterat toate aceste lucruri ca să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la niște așteptări.

Și noi, românii, așteptăm semnale clare de solidaritate și unitate din partea Uniunii Europene. Asta înseamnă, între altele, că avem așteptări legitime să fim primiți în spațiul Schengen. Aceste chestiuni sunt evidente și pot să vă spun că nu am fost contrazis de nimeni”, a completat Iohannis.

ADVERTISEMENT

Președintele a identificat două chei în problema aderării României la Schengen, anume convingerea Austriei și Olandei că acest demers este benefic pentru UE.

”Este încă un drum care trebuie parcurs: cele două probleme care trebuie soluționate: votul negativ al Austriei și votul “mixt” al Olandei. Din toate discuțiile pe care le-am avut am tras concluzia că, de data aceasta, pregătirea va fi mai bună, mai profundă și că se dorește o soluție.

ADVERTISEMENT

Eu le-am spus tuturor că noi, românii, dorim o soluție pozitivă în cursul anului 2023. Așteptarea mea este ca România să intre cu drepturi depline în Schengen, fără alte condiții, în cursul anului 2023”, a concluzionat președintele României.

 

ADVERTISEMENT