Life

Ce studii au, de fapt, frații Pavăl, proprietarii Dedeman. Puțină lume s-ar fi așteptat să aibă această meserie

Dragoș și Adrian Pavăl, acționarii majoritari de la Dedeman, au terminat o facultate care aparent nu are nicio legătură cu domeniul de activitate al bine cunoscutului brand.
07.01.2023 | 09:49
Ce studii au de fapt fratii Paval proprietarii Dedeman Putina lume sar fi asteptat sa aiba aceasta meserie
Ce studii au, de fapt, frații Pavăl, proprietarii Dedeman. Sursa foto: facebook/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În România, compania Dedeman, una dintre cele mai bine cotate de pe piață, a reușit în anul 2020 performanța de a realiza un profit record de 690 de milioane de euro, adică 3,3 miliarde lei. Până în acel moment nicio firmă cu capital românesc nu mai bifase un asemenea succes. Cu toate că este una dintre cele mai cunoscute mărci, numele Dragoș și Adrian Pavăl, patronii, nu sunt un nume sonor, iar studiile lor universitare puțini le intuiesc.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, la bază au o meserie neașteptată

Acționarii majoritari ai firmei sunt doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, care fac parte dintr-o familie modestă cu opt copii (șase băieți și două fete). Locuitori ai unui satuc din județul Suceava, Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la liceu la Iași și nu la Fălticeni, cum o făceau toți tinerii.

ADVERTISEMENT

Deși, venea adesea să își ajute părinții la muncile câmpului, el învăța și pentru facultate. Astfel, că a fost acceptat la Facultatea de Matematică din Iași, la secția de Informatică. De asemenea, Adrian l-a urmat pe același drum, terminând aceleași studii.

Nici azi nu știu ce a fost în capul meu de am plecat atât de departe, mai ales că părinților le-a fost foarte greu să mă întrețină. Dar poate că așa a fost să fie, să-mi iau viața în mâini de la 14 ani.

ADVERTISEMENT

Părinții mei sunt oameni simpli, de la țară. Chiar dacă nu au făcut școli înalte, au o înțelepciune a lor. Norocul nostru a fost să avem părinți înțelepți, care ne-au educat și ne-au format astfel încât să înțelegem că fără muncă nu poți obține niciodată nimic. Originea modestă n-a fost niciodată o povară, din contră, m-a ajutat enorm”, spunea Dragoș Pavăl într-un interviu pentru Adevărul.

Daniel Pavăl: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat”

După terminarea studiilor, fratele cel mare a fost repartizat la o fabrică de confecții din Bacău. Și-a dat tot interesul și a înțeles ce înseamnă comerțul, mai mult, chiar a realizat un soft de contabilitate, dar, deși se trudea zi și noapte, nimeni nu îi aprecia munca de informatician.

ADVERTISEMENT

Așa a decis să deschidă un magazin, iar povestea a continuat, până când, în anul 1992 a pus bazele, la Bacău, a primului butic cu numele Dedeman. Acesta avea 16 metri pătrați și comercializa de la sucuri și gume de mestecat, până la unghiere și papuci de casă.

Din păcate, veniturile familiei nu au permis ca și ceilalți frați și surori să meargă la facultate mai departe, însă, au avut grijă patronii de la Dedeman de ei și astăzi sunt angajați toți în cadrul companiei.

ADVERTISEMENT

Părinții nu ne puteau ține pe toți în școală, iar frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca eu și Adrian să putem face o facultate. A fost o datorie morală să-i aducem pe toți lângă noi”, mai povestea Dragoș Pavăl, care este și principalul acționar al firmei.

De unde au provenit banii pentru primul magazin?

Dragoș Pavăl admite că salariul mai mic decât cel al femeii de serviciu l-a ambiționat pentru a pune bazele acum celebrei companii Dedeman.

Inițial și-a adus lângă el fratele, pe Adrian, care urmase aceeași facultate la Bacău.

A cerut de la socri o mică sumă de bani și o Dacie break, la care a venit și Adrian Pavăl cu 10.000 de mărci din comerțul cu marfă de la ruși.

Astfel, prin muncă și dăruire frații Pavăl au reușit să ridice una dintre cele mai profitabile afaceri din România.

ADVERTISEMENT
Tags: