News

Ce subvenții vor primi fermierii în 2024. Anunțul ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii a anunțat ce subvenții vor fi acordate fermierilor în 2024. Ce spune despre protestele din ultimele zile
17.01.2024 | 07:19
Ce subventii vor primi fermierii in 2024 Anuntul ministrului Agriculturii
Ce subvenții vor primi fermierii în 2024. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii a anunțat, luni, ce subvenții vor primi fermierii în 2024. În urma unor discuții cu asociațiile oierilor, Florin Barbu a transmis că pentru campania din 2023 vor fi plătite până la finalul lui martie 2024.

Ce subvenții vor fi acordate pentru fermierii din România, în 2024

În contextul protestelor organizate de transportatori și fermieri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu a precizat că subvențiile vor fi plătite, în proporție de 95 %, de APIA și instituția pe care o conduce.

ADVERTISEMENT

„Există 5% persoane care nu şi-au adus documente sau au alte suprapuneri de parcelă. Atunci când ai subvenţii şi ai o fermă şi în vegetal şi în zootehnic trebuie aduse nişte documente care să clarifice în sprijinul cuplat. Fie că vorbim la vaca de lapte, fie că vorbim la oaia de lapte, trebuie să ai documentele justificative privind valorificarea.

Subvenţiile se vor plăti până pe 31 martie, aşa s-au plătit în fiecare an. Adică nu sunt probleme din punctul acesta de vedere”, a transmis ministrul Florin Barbu, potrivit România TV.

ADVERTISEMENT

Oficialul a ținut să adreseze mulțumiri fermierilor care au dezvoltat sectorul ovin și caprin. Florin Barbu a spus că în 2024, sprijinul cuplat pentru acest sector va fi de 80 de milioane de euro. Totodată, vor fi acordate încă 40 de milioane de euro prin ajutorul naţional tranzitoriu (ANT).

Ministrul Agriculturii: „Nu cred că trebuie să fim în stradă”

Ministrul a precizat că a fost deblocat proiectul de 40 de milioane de euro pentru valorificarea și colectarea lânii. În luna martie ar urma să fie dat startul lucrărilor în acest sens. De altfel, Florin Barbu a punctat că încearcă să vină cu un sprijin și în ceea ce privește partea de tuns a oilor. Asta se va întâmpla în contextul costurile majorate din ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Referitor la acciza la motorină, șeful Agriculturii a spus că va fi plătită integral de minister și în acest an. În plus, valoarea ajutorului va fi ajustată. De asemenea, actele normative vor fi puse la punct împreună cu asociațiile și cu persoanele fizice care dețin ovine în România.

„Consider că cel mai important lucru într-un stat democratic este dialogul. Nu cred că trebuie să fim în stradă. Lucrurile pot fi rezolvate prin dialog. Și prin implicarea atât a echipei tehnice din Ministerul Agriculturii, cât şi a fermierilor.

ADVERTISEMENT

Acestea să lucreze împreună, ca să iasă acte normative bune pentru acest sector”, a mai spus ministrul Agriculturii, făcând referire la protestele din ultimele zile ale fermierilor și transportatorilor.

 

ADVERTISEMENT
Tags: