News

Ce sunt curenții “RIP”, ucigașii tăcuți din Marea Neagră care-i păcălesc pe turiști. Nimeni nu-și dă seama că se află în pericol la mal, în apa de nici un metru

Curenții ”RIP”, cunoscuți și ca ”ucigașii tăcuți” din Marea Neagră, au luat 6 vieți în acest debut de săptămână. Turiștii nu realizează pericolul existent chiar și la mal.
16.08.2023 | 08:11
Ce sunt curentii RIP ucigasii tacuti din Marea Neagra carei pacalesc pe turisti Nimeni nusi da seama ca se afla in pericol la mal in apa de nici un metru
Cât de periculoși sunt curenții "RIP", ucigașii tăcuți din Marea Neagră care-i păcălesc pe turiști. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Curenții ”RIP”, ucigașii tăcuți din valurile de la Marea Neagră, se întâlnesc pe aproape toate plajele din România. Drept dovadă stă numărul tot mai mare de persoane care se îneacă pe litoral.

Cât de periculoși sunt curenții “RIP”, ucigașii tăcuți din Marea Neagră care-i păcălesc pe turiști

De-a lungul întregului sezon estival 2022, 15 persoane au murit înecate în Marea Neagră. Această statistică a fost prezentată, în toamna anului trecut, într-un raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

ADVERTISEMENT

Acest total al victimelor a fost deja depășit în 2023. Numai într-o singură zi, luni, 14 august, 6 persoane s-au înecat pe litoralul românesc. Patru turiști au murit la Mamaia, iar câte unul în Venus și Costinești. În plus, tot în Costinești, o fată se află în stare gravă la spital.

Salvamarii spun că marea agitată reprezintă un pericol fatal pentru cei care se aruncă în valuri fără să țină cont de avertismente. Specialiștii merg mai departe și explică ce se întâmplă, de fapt, în aceste cazuri tragice.

ADVERTISEMENT

Astfel, cercetătorii avertizează că pe litoral există curenţi ucigaşi intitulați ”RIP”. Aceștia pot smulge pe oricine din apropierea malului, acolo unde apa nu depășește nici măcar un metru.

În doar câteva secunde, victima poate fi dusă în larg. În cazul în care se panichează și nu știe să reacționeze corect, deznodământul îi poate fi fatal. Anual, 30 de oameni mor din cauza curenţilor ”RIP”.

ADVERTISEMENT

Curenți de tip ”RIP” apar pe toate plajele din România

Îngrijorător este faptul că acești curenți ucigași din valuri sunt prezenți pe aproape toate plajele din România. De îndată ce este prinsă într-un curent ”RIP” o persoană are mici șanse de a scăpa.

Specialiștii vorbesc, totuși, de o metodă prin care un înotător ar putea să scape. ”Metoda de a ieşi dintr-una astfel de curent, în eventualitatea în care un înotător este prins într-un astfel de curent, este ca el să înoate perpendicular pe curent, paralel cu malul. După ce a ieşit din curent, foarte uşor se poate întoarce la mal”, spune cercetătorul Răzvan Mateescu, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, în stațiunea Eforie Nord, cercetătorii şi profesorii Facultăţii de Geografie din Capitală au făcut un experiment cu vopsea ecologică. Ei au descoperit 10 curenţi ”RIP” pe un singur kilometru.

Astfel de curenți se formează în zona de spargere a valurilor şi sunt ca nişte jeturi de la mal spre larg. Denumirea provine din engleză şi înseamnă ”a rupe violent şi rapid”.

ADVERTISEMENT
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
A murit la doar 25 de ani, într-un accident rutier! VIDEO Șoferul dansa...
A murit la doar 25 de ani, într-un accident rutier! VIDEO Șoferul dansa la volan + Viteza mult peste limită cu care conducea
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Artiști din Republica Moldova, care au dat lovitura în muzica românească
Artiști din Republica Moldova, care au dat lovitura în muzica românească
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română