Pentru a simplifica răspunsul la întrebarea ‘Ce taxe plătesc de la 1 ianuarie 2024?’, specialistul a creat un document excel în care a automatizat calculele, în conformitate cu modificările fiscale introduse de guvern.
Radu Georgescu, unul dintre specialiștii care a lansat platforma CFO App, a explicat pe înțelesul tuturor, implicațiile modificărilor fiscale ce vor intra în vigoare anul viitor.
”Mulți oameni m-au rugat să le calculez taxele pe care trebuie să le plătească începând cu 1 ianuarie 2024. Așa că, am făcut un excel complex în care sunt integrate toate modificările fiscale din anul 2024.
În acest excel poți să calculezi taxele din anul 2024 și 2023 pentru: angajați, PFA-uri, SRL-uri cu toate formele de impozitare: impozit pe venit 1%, impozit pe venit 3% sau impozit pe profit. Trebuie să completezi doar celule colorate în galben”, a scris expertul într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Concluziile specialistului sunt sumbre. Toți românii vor plăti mai multe taxe în 2024, atât direct, cât și indirect. Astfel, angajații care beneficiază de tichete de masă vor avea un salariu net mai mic cu 70 lei din cauză că se va plăti CASS la valoarea tichetelor.
Vor avea de suferit de pe urma modificărilor fiscale aproximativ 300.000 de SRL-uri, care vor plăti în 2024 un impozit pe venit de 3 ori mai mare din cauză că, începând cu 1 ianuarie 2024, impozitul a crescut de la 1% la 3%.
De asemenea, aproximativ 400.000 de PFA-uri vor plăti taxe mai mari începând de anul viitor din cauză că s-a mărit plafonul pentru plata CASS de la două salarii minime la cinci salarii minime.
Apoi, mai explică specialistul, indirect toți vom plăti mai multe taxe. ”Din cauză că s-au mărit taxele la bănci și la companiile care au cifra de afaceri peste 50 milioane de euro. Aceste firme vor include noile taxe în prețuri.”
Luând în calcul toate aceste aspecte, specialistul avertizează asupra faptului că probabilitatea de recesiune în 2024 este de 99,99%. ”Cu aceste creșteri de taxe, statul vrea să ia din mediul privat 20 miliarde de lei/an, o sumă foarte mare pentru economia României.
La ultima criză financiară, în anul 2010, creșterea de taxe a luat din mediul privat doar 5 miliarde de lei. Asta înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2024, vor fi mai puțini bani la oameni, mai puțini bani pentru consum”, concluzionează Radu Georgescu.