Life

Ce telefoane sunt interzise în România. Proprietarii lor habar n-au că riscă amenzi severe

Care sunt mobilele nepermise în țara noastră și de ce. Românii care le folosesc se pot alege cu o sancțiune usturătoare.
24.06.2023 | 14:30
Ce telefoane sunt interzise in Romania Proprietarii lor habar nau ca risca amenzi severe
Care sunt mobilele nepermise în țara noastră și de ce. Românii care le folosesc se pot alege cu o sancțiune usturătoare. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce telefoane sunt interzise în România. Proprietarii lor habar n-au că riscă amenzi severe. Oamenii legii sunt nevoiți să aplice o contravenție care depășește suma de 5.000 de lei. Află care sunt acestea dacă nu vrei să scoți bani din buzunar.

Care sunt mobilele nepermise în țara noastră și de ce. Românii care le folosesc se pot alege cu o sancțiune usturătoare

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) prevede anumite reguli în privința telefoanelor. Instituția îi informează pe români care sunt mobilele nepermise în țara noastră, dar și de ce.

ADVERTISEMENT

Cetățenii care le folosesc se pot alege cu o sancțiune usturătoare care depășește valoarea de 5.000 de lei. Regula este valabilă începând cu anul 2018, telefoanele cumpărate din afara Uniunii Europene aducând interferențe prejudiciabile.

Mai exact, este vorba de aparatele care provin din Canada, Statele Unite ale Americii și unele zone din Asia. Motivul este banda de frecvențe folosită de acestea care produce degradarea substanțială a parametrilor de funcționare a unui serviciu.

ADVERTISEMENT

În aceste regiuni din lume se utilizează versiunea 6.0 a standardului DECT, ceea ce înseamnă că banda de frecvențe este 1920-1930 MHz.  Concret, apelează la standardul DECT – Digital Enhanced Cordless Telecommunications care este dedicat comunicațiilor fără fir la distanțe scurte.

În schimb, în Europa acest standard este rezervat pe banda de frecvențe 1880-1900 MHz. Mai exact, utilizarea telefoanele din Canada, SUA și Asia duc la apariția interferențelor în cazul serviciilor care utilizează această bandă de frecvență.

ADVERTISEMENT

De asemenea, autoritățile spun că sunt și unele cazuri în care aceste interferențe pot afecta inclusiv și comunicațiile care au legătură cu serviciile de urgență, printre care se numără apelurile spre ambulanță, poliție sau pompieri.

Telefoanele de tip DECT 6.0, interzise în România

Telefoanele de tip DECT 6.0, achiziționate din afara Uniunii Europene, sunt interzise în România, chiar sunt în continuare persoane care achiziționează astfel de echipamente. Standardul DECT a apărut pentru prima oară în Europa, ca standard universal pentru comunicațiile fără fir la distanțe scurte.

ADVERTISEMENT

În concluzie, aparatele cumpărate din America, Canada sau anumite zone din Asia nu sunt conforme cu standardul DECT european. Conform Antena 3, cele mai importante interferențe prejudiciabile apar la benzilor de frecvențe 3G alocate la nivel european.

ADVERTISEMENT