Life

Amendă uriașă pentru șoferi. Plătesc peste o mie de euro pentru o greșeală banală

Sancțiune mare pentru conducătorii auto. Pentru o simplă slăbiciune ajung să achite o contravenție de peste o mie de euro.
23.05.2023 | 21:36
Amenda uriasa pentru soferi Platesc peste o mie de euro pentru o greseala banala
Sancțiune mare pentru conducătorii auto. Pentru o simplă slăbiciune ajung să achite o contravenție de peste o mie de euro. Sursa foto. Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Amendă uriașă pentru șoferi. Plătesc peste o mie de euro pentru o greșeală banală. E o vină destul de mare. Ce prevede Codul Rutier care a fost modificat în urmă cu un an, abaterea fiind valabilă în mai multe țări din Europa.

Sancțiune mare pentru conducătorii auto. Pentru o simplă slăbiciune ajung să achite o contravenție de peste o mie de euro

Conducătorii auto, în special cei care se deplasează pe motocicletă, sunt pasibili de o sancțiune mare pentru o simplă sancțiune. Aceștia pot ajunge să achite o contravenție de peste o mie de euro dacă folosesc telefonul mobil.

ADVERTISEMENT

Aceștia nu au voie să folosească niciun alt tip de dispozitiv pentru a consulta navigația prin satelit. Asta înseamnă că este interzisă folosirea smartphone-ului pentru orice altă activitate care distrage atenția de la drum.

Legea este valabilă în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, după ce Codul Rutier a fost modificat în anul 2022. Totodată, șoferii nu au voie să trimită mesaje, să facă poze sau să realizeze clipuri.

ADVERTISEMENT

„Este ilegal să țineți și să folosiți un telefon, un navigator prin satelit, o tabletă sau orice dispozitiv care poate trimite sau primi date, în timp ce conduceți sau ghidați o motocicletă.

Aceasta înseamnă că nu trebuie să utilizați un dispozitiv în mână din niciun motiv, fie online, fie offline. De exemplu, nu trebuie să trimiteți mesaje text, să efectuați apeluri, să faceți fotografii sau videoclipuri sau să navigați pe web”, se arată în lege, scrie cancan.ro.

ADVERTISEMENT

Șoferii români, amendați pentru folosirea telefonului mobil

Șoferii români sunt la rândul lor amendați pentru folosirea telefonului mobil atunci când se află pe drumurile publice. O astfel de abatere se sancționează cu 2 – 3 puncte amendă, adică cu o sumă cuprinsă între 290 și 435 de lei.

De asemenea, conducătorii auto din țara noastră pot rămâne fără permis dacă vorbesc la telefon fără să folosească un sistem handsfree, adică „mâini libere”. Legea este valabilă și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.

ADVERTISEMENT

„Conducătorilor de vehiculele este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”, spune Codul Rutier.

ADVERTISEMENT
Tags: