Life

Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece și rele până la finalul anului. Vei ține ghinionul departe de familie

Așa te ferești de farmece și energii până la finalul anului. Îți vei proteja familie și te vei asigura că ții ghinioanele departe.
22.04.2024 | 22:42
Ce trebuie sa ai in casa de Sfantul Gheorghe ca sa fii ferit de farmece si rele pana la finalul anului Vei tine ghinionul departe de familie
Ce să faci de Sfântul Gheorghe ca să ai noroc tot anul. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sfântul Gheorghe sau „purtătorul de biruință” este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox, unde este trecut cu cruce roșie, pe data de 23 aprilie 2024. Ce trebuie să faci în această zi dacă vrei să ții ghinionul departe.

Ce să nu-ți lipsească din casă de Sfântul Gheorghe

În popor, Sfântul Gheorghe este considerat protectorul naturii înverzite, al vitelor și oilor și se spune că dacă în ziua în care este sărbătorit plouă, atunci recolta va fi bună în anul în curs.

ADVERTISEMENT

Sfântul Gheorghe a venit pe lume, din părinți creștini, în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajuns militar, vede cu ochii lui persecuțiile la care au fost supuși creștinii începând cu anul 303.

Pentru că își recunoaște credința, este întemnițat și torturat, fiind decapitat pe data de 23 aprilie, la care este sărbătorit anual. Icoanele îl înfățișează călare pe cal, ucigând un balaur, așa cum îl descrie o legendă.

ADVERTISEMENT

În credința populară există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă an de an, din dorința de a se proteja de ghinionul care le-ar putea lovi familia, casa sau gospodăria.

Tradiții și superstiții cunoscute

Una dintre cele mai răspândite tradiții de Sfântul Gheorghe presupune împodobirea casei cu plante, ceea ce marchează renașterea naturii. De altfel, în funcție de regiune, diferă și frunzele folosite.

ADVERTISEMENT

În Muntenia, de pildă, se folosesc crengi de stejar sau de păr, iar în Transilvania oamenii utilizează rug verde ori leuștean. Pe de altă parte, în Banat, casele se împodobesc cu  rug sau cu frunză de fag sau gorun.

Indiferent de ce simboluri verzi se folosesc, scopul este același, protejarea locuinței de farmece și energii negative. În acest mod, ghinionul este ținut la distanță pe tot parcursul anului.

ADVERTISEMENT

O altă superstiție spune că busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui este bun de cinste, iar cel care se spală cu roua de pe el este prețuit de toată lumea. Iar cine doarme mult de Sfântul Gheorghe, va fi somnoros tot anul.

ADVERTISEMENT