News

Ce trebuie să facă românii care stau la bloc până la finalul anului. Cei care nu se conformează riscă amenzi

Românii care locuiesc la bloc și beneficiază de un sistem de încălzire centralizat au o obligație importantă până la finalul anului. Dacă nu o îndeplinesc, riscă amenzi mari.
25.10.2022 | 21:13
Ce trebuie sa faca romanii care stau la bloc pana la finalul anului Cei care nu se conformeaza risca amenzi
Românii care stau la bloc, obligați să-și monteze contoare individuale sau repartitoare până la finalul anului. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cetățenii din România care care locuiesc la bloc și au încălzire centralizată în locuințe au o obligație importantă de îndeplinit până la finalul anului.

Românii care stau la bloc, obligați să-și monteze contoare individuale sau repartitoare până la finalul anului

Potrivit unei Ordonanțe publicate deja în Monitorul Oficial, toți acești români sunt obligați prin lege să-și monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer.

ADVERTISEMENT

Așadar, până pe 31 decembrie, fiecare apartament va trebui să aibă un contor individual sau repartitor de măsurare a energiei termice.

Numai în Capitală sunt aproximativ 550.000 de apartamente unde ar trebui montate astfel de aparate.

ADVERTISEMENT

Cetățenii care nu-şi montează contoare sau repartitoare până la termenul legal, riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei.

”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

ADVERTISEMENT

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în lege

E important de precizat că cetățenii care au deja montate repartitoare care nu pot fi citite de la distanță, trebuie să le înlocuiască până la 1 ianuarie 2027, potrivit ordonanței.

ADVERTISEMENT

”Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”, se mai arată în document.

Cât costă un repartitor de căldură

Prețul unui singur repartitor se situează între 60 şi 150 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.

La 1 ianuarie 2023, fiecare apartament din țară va trebui să aibă un contor individual sau repartitor de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură.

ADVERTISEMENT