Life

Ce trebuie să faci ca să rămâi cu bani la final de lună. Secretul ascuns al finanțelor. Ideea e banală

Secretul ascuns al finanțelor, care te învață cum să rămâi cu bani la final de săptămână. Iată ce trebuie să faci, potrivit specialiștilor.
23.10.2022 | 16:08
Ce trebuie sa faci ca sa ramai cu bani la final de luna Secretul ascuns al finantelor Ideea e banala
Cum să îți economisești veniturile lunare
ADVERTISEMENT

Mulți români nu reușesc să-și economisească veniturile lunare și așa ajung în situația în care se trezesc fără niciun ban în portofel, mult mai devreme decât se așteptau.

Cum să nu mai rămânem fără bani la final de lună. Ce spun experții în educație financiară

Specialiștii în finanțe spun că între 17%-20% dintre români nu-și pun pe foaie cheltuielile. Adrian Asoltanie, trainer de Educație Financiară, ne sfătuiește să facem acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Conform statisticilor, 17%-20% dintre români nu pun pe foaie ce cheltuiesc lunar. Aşa că un prim sfat ar fi să scriem ce cheltuim şi să stabilim ce e esenţial şi ce nu. 

Prima sumă pusă de-o parte este cea pentru economii, apoi plătește obligațiile fixe. Pentru că există două categorii de cheltuieli: cele esenţiale, adică: mâncare, sănătate şi datorii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, cheltuielile opţionale: cum ar fi banii de vacanţe, haine sau ieşiri în oraş. Banii rămași trebuie să ajungă până la salariul următor”, a declarat Adrian Asoltanie, la Antena 3 CNN.

Cum este bine să ne calculăm bugetul

Experții financiari mai recomandă și ca să ne calculăm bugetul pe un an și nu pe lună. Astfel, vom avea surprize, cum ar fi faptul că muncim 3-4 luni, doar pentru a lua prânzul în oraș.

ADVERTISEMENT

De altfel, zilnic este esențial să-ți notezi cheltuielile, iar la final de lună să facem o comparație între cele făcute și cele estimate. Doar așa ne putem da seama dacă irosim mai mult decât producem.

”Şi când vorbim de bani puşi deoparte cel mai important este ca înainte de toate să ne plătim pe noi.

ADVERTISEMENT

Adică să economisim 10% din venit şi apoi să plătim obligaţiile fixe: cum ar fi ratele sau mâncarea”, a mai comunicat Adrian Asoltanie.

Toate acestea au fost transmise în contextul în care românii se confruntă cu scumpirile. Acestea nu s-ar opri, ci ar mai urma un alt val, în iarnă. Inflația anuală a ajuns la 15, 9 % în septembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: