News

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de un șarpe în munți. Avertismentul salvamontiștilor din Maramureș

Turiștii români care vor să urce pe munte trebuie să știe că mereu există riscul ca cineva să fie mușcat de un șarpe, în special în această perioadă a anului.
17.04.2024 | 21:07
Ce trebuie sa faci daca esti muscat de un sarpe in munti Avertismentul salvamontistilor din Maramures
Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de un șarpe în munți. Avertismentul salvamontiștilor din Maramureș. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

De exemplu, salvatorii montani din Maramureș au emis un avertisment în acest sens și le-au explicat oamenilor cu ce se pot confrunta în timpul drumețiilor. O întâlnire cu un șarpe este extrem de probabilă în această perioadă, pentru că reptilele sunt foarte active și pot deveni agitate dacă se întâlnesc cu oamenii.

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de un șarpe în munți

Mai mult, pe lângă avertisment, Salvamont Maramureș a oferit mai multe sfaturi celor care ar putea da nas în nas cu un șarpe. Astfel, trebuie știut că trei sferturi dintre mușcăturile de șarpe apar în situația în care oamenii vor să atingă reptilele și dau astfel dovadă de imprudență. Trebuie știut, totuși, că șerpii veninoși nu atacă decât dacă sunt atacați sau luați prin surprindere.

ADVERTISEMENT

Așadar, primele sfaturi ale Salvamont Maramureș, extrem de prețioase, ar fi ca toată lumea să fie îmbrăcată corespunzător și să aibă în posesie un băț lung pe care să-l folosească la cercetarea vegetației. ”Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta.

Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur”, au transmis reprezentanții Salvamont Maramureș.

ADVERTISEMENT

Singura specie de șarpe veninos din țara noastră rămâne vipera. Majoritatea acestor reptile își fac veacul în sudul Munteniei și Olteniei, însă trăiesc și în Carpați la altitudini de peste 2.000 de metri. Ca și semne ale mușcăturii de viperă sunt reamintite durerea acută, umflarea zonei afectate, semiconștiența sau senzația de greață.

De asemenea, cei mușcați vor observa două înțepături mici la distanță de 1 centimetru una de cealaltă și vor avea tulburări de vedere, dificultăți de respirație, transpirație excesivă și dureri mari de abdomen. Chiar și așa, după cum transmit reprezentanții Salvamont Maramureș, cei mușcați de viperă nu trebuie să se panicheze și trebuie să respecte o serie de sfaturi prețioase.

ADVERTISEMENT

Sfaturile salvamontiștilor pentru cei mușcați de viperă

”În primul rând nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator, mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic pe cat posibil victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă.

Hidrataţi- va doar cu apă şi nu consumați alcool, cafea, energizante. I M P O R T A N T. Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură. In cazul în care echipele de salvare sunt departe de zona în care se afla persoana muscata deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.

ADVERTISEMENT

SPJ Salvamont Maramureș vă îndeamnă la multă atenție și responsabilitate! Când sunteți pe munte, întotdeauna puteți fi expuși unui factor de risc, mai mult sau mai puțin identificat”, au transmis specialiștii. Statistic, aproximativ 60.000 de oameni mor anual din cauza mușcăturilor de șarpe, însă toate aceste cazuri au loc în țări unde există șerpi foarte veninoși la tot pasul, nu în România.

ADVERTISEMENT