News

Ce trebuie să faci dacă nu ai mască după 15 mai. Răspunsul secretarului de stat Horațiu Moldovan

28.04.2020 | 18:11
Ce trebuie sa faci daca nu ai masca dupa 15 mai Raspunsul secretarului de stat Horatiu Moldovan
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci dacă nu ai mască după 15 mai, iată o întrebare la care a răspuns, marți, secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

Ce trebuie să faci dacă nu ai mască după 15 mai. Răspunsul secretarului de stat Horațiu Moldovan

În cursul zilei de marți, 28 aprilie, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre un subiect extrem de discutat în perioada pandemiei: măștile de protecție împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Oficialul din sănătate a explicat ce tip de măști este recomandat a fi purtate și a spus că, pentru cei care nu își pot procura tipuri clasice, pot recurge la improvizații.

”Recomandarea de a purta măști, după 15 mai, se referă la măștile simple de tip chirurgical, pentru toată populația în spațiii închise și în mijloacele de transport în comun.

ADVERTISEMENT

Măștile chirurgicale au o calitate principală, adică reprezintă o simplă barieră astfel încât picăturile pe care le eliminăm prin respirație, tuse sau strănut să nu le proiectăm în mediu sau asupra unei persoane din vecinătatea noastră.

Doctorul Moldovan spune că măștile pot fi înlocuite, în situațiile excepționale, cu produse de protecție din hârtie, pânză sau alt material.

ADVERTISEMENT

”Orice mască este binevenită. Nu mă refer la măștile profesionale destinate medicilor care lucrează în zone de risc. Acolo se folosesc alte măști. Dar pentru protecția generală, măștile simple, chirurgicale, sunt cele necesare.

Ele pot fi substituite de orice material care poate fi și empiric fabricat, din hârtie, panză care să acopere nasul și gura astfel încât să împiedice transmiterea picăturilor. Putem să ne punem și o eșarfă dacă nu avem mască. Nu mi se pare o problemă fundamentală”, a spus secretarul de stat la B1.

ADVERTISEMENT

Sunt obligatorii mănușile din 15 mai?

În ceea ce privește mănușile de protecție, Horațiu Moldovan a spus că acestea, spre deosebire de măști, nu vor deveni obligatorii de la mijlocul lunii viitoare.

”Mănușile nu sunt obligatorii. Mi se par mai puțin importante. Mi se par foarte importante spălatul pe mâini și utilizarea biocidelor.

”Mănușile vin ca un supliment de protecție a tegumentului pentru iritațiile rezultate spălării foarte frecvente și utilizării repetate de biocide. Nu este nevoie de mănuși. Dacă ne spălăm pe mâini repetat și ne dăm cu un biocid, lucrurile sunt suficiente”, a mai zis doctorul.

ADVERTISEMENT