News

Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat porcul. Riscul este major

În cazul în care ai fost mușcat de porcul din gospodărie e important de știut ce trebuie să faci. Medicii vin cu sfaturi prețioase.
02.12.2023 | 15:06
Ce trebuie sa faci daca tea muscat porcul Riscul este major
Sfaturi utile în cazul în care te-a mușcat porcul. Medicii spun care sunt riscurile asupra sănătății. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat porcul? Iată o întrebare la care medicii din România vin cu lămuriri și cu sfaturi de care este obligatoriu să ținem cont dacă am trecut prin astfel de momente dificile.

Sfaturi utile în cazul în care te-a mușcat porcul. Medicii spun care sunt riscurile asupra sănătății

În această perioadă premergătoare sărbătorilor, tot mai mulți români ajung la medicul de familie sau chiar la Urgențe după ce au căzut ”victime” porcilor pe care se pregăteau să-i sacrifice pentru masa de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Această ”răzbunare” a porcului poate fi extrem de dureroasă și, spun medicii, și periculoasă. Reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara vorbesc, într-un comunicat, despre mușcătura porcului și ce trebuie să facem într-o astfel de situație.

Doctorul Ana Văduva Enoiu, specialist în boli infecțioase, avertizează că acest tip de leziune trebuie tratat de urgență cu profilaxie antitetanică, antibiotică sau antirabică. Inițial, trebuie realizată anamneza.

ADVERTISEMENT

Pacienții care se prezintă cu plăgi muşcate de animale, indiferent că sunt sălbatice sau domestice, trebuie supuşi unei anamneze riguroase. Printre informaţiile solicitate se numără specia animalului care a produs muşcătura, tipul atacului (provocat sau neprovocat), timpul scurs din momentul producerii leziunii.

Apropierea Crăciunului face că în această perioada să crească numărul pacienților care acuză plăgi muşcate de porc. Acest tip de leziune trebuie tratată de urgenţă cu profilaxie antitetanica, antibiotică sau antirabică”, a transmis dr. Ana Văduva Enoiu, conform site-ului unității medicale din vestul țării.

ADVERTISEMENT

Ce complicații pot apărea în urma mușcăturii de porc

Imediat după mușcătură, de la medic ni se pot recomanda antalgice (medicamente care calmează durerea), suporturi volemice (tratamente medicale utilizate pentru a menține sau îmbunătăți volumul sanguin al unei persoane, atunci când există scăderi semnificative ale volumul de sânge) sau evaluări imagistice. Există cazuri care pot necesita chiar intervenții chirurgicale.

Riscul oricărei mușcături de porc e major. Asta pentru că saliva animalului ne poate transmite o serie de bacterii şi microorganisme. Printre ele se numără Clostridium, Streptococcus, Staphylococcus sau Pasteurella.

ADVERTISEMENT

Medicii timișoreni avertizează că, dacă aceste bacterii pătrund în rana cauzată de muşcătura de porc, putem suferi infecţii majore ale ţesuturilor şi sângelui. Tetanosul poate reprezenta o altă infecţie bacteriană potenţial letală care poate să apară în urmă muşcăturii.

Bacteriile care provoacă tetanosul pot cauza contracţii musculare severe şi spasme, afectând sistemul nervos central. Muşcătura de porc poate duce la afectarea gravă a ţesuturilor (muşchi, tendoane sau oase), dar şi la cicatrici permanente”, mai spune Ana Văduva Enoiu.

Ce trebuie să facem imediat după mușcătura de porc

Medicul de la ”Victor Babeș” explică și primii pași recomandați e fi urmați post-mușcătură. Astfel, după ce rana a fost spălată cu apă caldă şi săpun, se recomandă să se lase apă să curgă bine peste rană. Dacă în leziune sunt sesizate obiecte străine (păr, pietre sau fragmente de dinţi), acestea se îndepărtează cu atenţie.

Ulterior, după această dezinfectare, se lasă rana să se usuce. Apoi se aplică o cremă cu antibiotic. În funcţie de cum arată aceasta, se pot asocia şi antibiotice orale.

”Dacă rana este foarte adâncă, pielea este ruptă ori smulsă, sângerarea este abundenţă sau dacă după câteva zile apar semne de inflamaţie, dureri locale, stări de lipotimie sau oboseală ori există scurgeri de lichid sau chiar puroi, este necesară prezentarea de urgenţă la medic.

Trebuie, de asemenea, evitate tratamentele improvizate, folosirea de ulei sau aplicarea de frunze de varză pe rana, întrucât acestea pot creşte riscul septic. În mod uzual profilaxia se realizează pentru minim 5 zile”, a mai precizat dr. Enoiu.

ADVERTISEMENT
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat....
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat. Englezii l-au caracterizat într-un singur cuvânt
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Înmatricularea vehiculelor online. De când va fi disponibilă
Înmatricularea vehiculelor online. De când va fi disponibilă
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Gestul emoționant făcut de Isabela la doar câteva zile după ce și-a pierdut...
Gestul emoționant făcut de Isabela la doar câteva zile după ce și-a pierdut bunica. Oana a plâns de bucurie: Mama sigur a auzit-o!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România