Life

Cum recunoști, de fapt, mușcătura de ploșniță. Ce simptome grave pot apărea

Cum poți recunoaște, de fapt, mușcătura de ploșniță. Unele simptome care pot apărea sunt grave și e nevoie de îngrijiri medicale.
09.11.2023 | 07:30
Cum recunosti de fapt muscatura de plosnita Ce simptome grave pot aparea
Cum recunoști mușcătura de ploșniță. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Mușcătura de ploșniță are simptome specifice, însă există unele destul de grave care pot apărea. Cum o recunoști și ce poți face dacă te mușcă această insectă?

Cum recunoști mușcătura de ploșniță

Cunoscute sub denumirile științifice Cimex lectularius si Cimex hemipterus, ploșnițele sunt insecte parazite, care se hrănesc cu sânge în timpul nopții, atunci când oamenii dorm.

ADVERTISEMENT

Sunt insecte plate, cu 6 picioare, de culoare maro sau brun-roșcat. Cele adulte sunt de aproximativ de dimensiunea unei semințe de măr, adică 5 – 7 mm, iar cele tinere albe sau galbene, dacă nu s-au hrănit încă.

O ploșniță femelă depune între 200 și 500 de ouă pe parcursul vieții. Aceste insecte pot apărea oriunde, indiferent de tipul de locuință și de condiții. Pot fi în case, apartamente și chiar hoteluri de lux, dar și în mijloacele de transport în comun.

ADVERTISEMENT

În general, ploșnițele trăiesc la aproximativ 3 metri de locul în care dormi, fiind active noaptea. Ziua, insectele se ascund în zonele din și din jurul patului tău, precum de-a lungul cusăturilor saltelei sau pernelor scaunelor de dormitor sau canapelelor.

Ploșnițele se mai pod ascunde în cadrul și tăblia patului, în îmbinările sertarelor mobilierului din dormitor, dar și în fisuri, crăpături sau pliuri ale obiectelor aflate în dormitor sau în apropiere de pat. Pot fi găsite și de-a lungul colțurilor pereților, în interiorul marginilor tapetului și în jurul prizelor electrice.

ADVERTISEMENT

Mușcătura de ploșniță poate afecta orice zonă de piele expusă în timpul somnului, precum gâtul, fața, mâinile, umerii și picioarele.
picioarele. De multe ori, oamenii nu simt mușcătura în sine și nici nu dezvoltă simptome clare, în afară de umflătura specifică și a iritației din jurul acesteia.

Ce simptome are mușcătura de ploșniță

Ate persoane pot dezvolta simptome mai severe. De multe ori, simptomele apar imediat după mușcătură, dar se pot dezvolta sau progresa și în zilele următoare. În general, simptomele dispar după aproape o săptămână.

ADVERTISEMENT

După mușcătura acestor insecte, apare și un anumit grad de disconfort, sub formă de mâncărime și inflamație. Mai există și alte semne și simptome, precum senzația de arsură dureroasă, umflătură însoțită de prurit sau o umflătură roșie pruriginoasa, cu vârf negru și zona înconjurătoare umflată, care e mai deschisă la culoare.

Mai pot apărea mici umflături roșii, care pot fi, uneori, înconjurate de vezicule sau urticarie. Un alt simptom ar fi apariția erupțiilor papulare sau zone de piele inflamate sau plate.

Pe cearceafuri pot apărea pete mici de sânge, provocate de mușcături, dar și pete uscate roșiatice sau maro-roșiatice, care sunt cauzate de excrementele de ploșnițe.

În cazurile mai rare, unele persoane pot dezvolta simptome severe după mușcătura de ploșniță, precum respirație dificilă, febră, vezicule, senzație de greață sau semne specifice gripei, bătăi neregulate ale inimii sau limba umflată, potrivit catena.ro. În acest caz, e nevoie să apelezi la medic.

De multe ori, mușcătura de ploșniță se vindecă singură, dar poți încerca să reduci semnele și simptomele cu ajutorul unei creme cu steroizi, eliberată fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă, pentru reducerea mâncărimii.

Pentru a reduce mâncărimea și arsurile, poți aplica un antihistaminic oral. Inflamația și durerea pot fi ameliorate cu ajutorul unui analgezic, fără prescripție medicală. Poți lua un antihistaminic și înainte de culcare, pentru a calma mâncărimea.

Ploșnițele nu pot fi eliminate ușor din locuință. În general, este nevoie de o igienizare în toată casa, dar mai ales de intervenția unui exterminator. Acesta va aplica soluții chimice ce vor avea efect pe termen lung.

ADVERTISEMENT