News

Porc de Crăciun, în rate. Cum se mai pot face cumpărături cu bani cash, de sărbători

De la 1 noiembrie, plățile cash vor fi restricționate de la o anumită valoare. De sărbători, românii nu vor mai putea să-și cumpere lucruri scumpe.
28.10.2023 | 15:36
Porc de Craciun in rate Cum se mai pot face cumparaturi cu bani cash de sarbatori
Carnea de porc se mai poate achiziționa cu bani cash doar în anumite ciondiții / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii vor fi nevoiți să scoată mai des cardul, atunci când merg la cumpărături. De la 1 noiembrie, plata în numerar va fi limitată la un anumit plafon.

Doar 5.000 de lei în numerar, pe zi

Situația este una nouă pentru cei obișnuiți să umble mai mult cu bani cash. Comercianții vor fi nevoiți să-i refuze pe cei care vor să achiziționeze produse scumpe, dacă nu au posibilitatea să facă plata electronic. Cei care nu se conformează, riscă amenzi usturătoare.

ADVERTISEMENT

Plafonul maxim pentru plăți în numerar, între o persoană fizică și o entitate legală va fi de 5.000 de lei pe zi. Peste această sumă, comerciantul nu mai are voie să accepte cash.

Asta înseamnă că, în cazul în care vrei să faci toate cumpărăturile de Crăciun de la un singur agent economic, iar produsele au o valoare de 5.000 de lei, acestea nu mai pot fi achiziționate decât în zile diferite, dacă singura modalitate de plată este în numerar. Anterior, plafonul era de 10.000 de lei pe zi.

ADVERTISEMENT

În cazul în care se încalcă această prevedere, amenda este de 25% din suma ce depășește plafonul. De precizat că plafonul nu se aplică atunci când este vorba de plata salariilor.

Și plățile cash între firme au fost limitate

Guvernul a schimbat regulile și la plata cash între două persoane fizice. Dacă până acum, plafonul maxim per tranzacție era de 50.000 de lei, de la 1 noiembrie, acesta va coborî la 10.000 de lei. De asemenea, amenda este de 25% din suma care depășește plafonul.

ADVERTISEMENT

Nici persoanele juridice nu mai pot schimba cash între ele. În cazul lor, plafonul a ajuns la 1.000 de lei, față de 5.000 de lei cât era până acum, potrivit România TV.

Excepție fac magazinele de tip cash&carry, care pot încasa 2.000 de lei de la o persoană juridică.

ADVERTISEMENT

În cazul plăților cash pentru angajați, în vederea decontării pentru plata furnizorilor, limita zilnic stabilită de guvern este de 1.000 de lei pe zi. Sunt exceptate de la această lege cheltuieli legate de diurnă, deplasări, etc.

ADVERTISEMENT