News

Ce trebuie să faci în caz de explozie. Avertismentul unui cascador: „Este atât de distrugătoare, încât nici nu vă puteți da seama!”

Cum trebuie să procedăm dacă ne aflăm într-o astfel de situație și cât de periculos este suflul unei explozii? Mărturisirile unui cascador
30.08.2023 | 08:56
Ce trebuie sa faci in caz de explozie Avertismentul unui cascador Este atat de distrugatoare incat nici nu va puteti da seama
Ce trebuie să faci în caz de explozie. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci în caz de explozie. Unul dintre cei mai buni cascadori din România, cu o experiență de peste 30 de ani, dezvăluie cum ar trebui să procedăm dacă ne aflăm într-o astfel de situație.

Ce trebuie să faci în caz de explozie

În urma tragediei de la Crevedia, foarte mulți oameni se întreabă cum ar fi fost corect să procedeze locuitorii din zona afectată, pentru a nu ajunge victime ale exploziilor. Marian Chirvase, unul dintre cei mai experimentați cascadori din țară, a făcut precizări în acest sens, pentru dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

Marian Chirvase are o experiență de peste 30 de ani și a apărut în aproape 100 de filme. Foarte multe dintre cascadoriile pe care le-a filmat au fost explozii. El povestește că la una dintre acestea i s-a ars pielea pe mâini.

„Văd că mulți dau sfaturi cu privire la exploziile de la Crevedia, dar cum poți să dai sfaturi dacă nu știi ce înseamnă exact asta, respectiv o explozie! Îmi amintesc că, într-o zecime de secundă mi s-a ars pielea pe mâini.

ADVERTISEMENT

Mi s-a smuls mâna din umăr, la o explozie făcută pentru un film, nu comparabil cu ce s-a întâmplat la Crevedia. Este atât de distrugătoare, încât nici nu vă puteți da seama”, a declarat Marian Chirvase.

„Suflul este aproape de bomba atomică”

Prin prisma meseriei sale, cascadorul a învățat foarte multe lucruri. În primul rând, oamenii trebuie să știe că cel mai bine, în cazul unei explozii, este să stea departe de ea. Cascadorul precizează că și în cazul unei deflagrații „minore” suflul te poate arunca aproximativ 4-5 metri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Marian Chirvase avertizează oamenii că nu cum să stingă gazul sub nicio circumstanță. Trebuie lăsat să ardă, iar apoi să fie stins. „Gazul, sub nicio formă, nu ai cum să îl stingi!

A, dacă te duci înainte cu câteva ore să dai cu spumă să se răcească, da, dar în momentul exploziei tu nu ai ce să îi mai faci! Îl lași să ardă, după care poți să îl stingi!”, spune cascadorul român, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Marian Chirvase atrage atenția că suflul este aproape de bomba atomică și „rade tot”. Prin urmare, în cazul unei explozii, oamenii sunt sfătuiți să stea pe burtă, pe asfalt. În acest fel, suflul va trece peste ei.

ADVERTISEMENT
Tags: