News

Tragedie lângă București. Explozii la o stație GPL din Crevedia. Doi morți și zeci de răniți, printre care și pompieri. Starea răniților. Update

Explozie urmată de incendiu la o stație GPL din localitatea Crevedia. Doi morți și mai multe zeci de răniți. A fost activat Planul Roșu de intervenție
27.08.2023 | 19:03
Tragedie langa Bucuresti Explozii la o statie GPL din Crevedia Doi morti si zeci de raniti printre care si pompieri Starea ranitilor Update
Un mort după o explozie la o stație GPL Sursa foto: ISU Dâmbovița
ADVERTISEMENT
27-08-2023
16:03

Procurorul general: ”Dosar deschis pentru distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru”

Alex Florența, Procurorul General al României, a informat că în cazul tragediei de la Crevedia a fost deschis un dosar penal sub aspectul infracțiunii de distrugere din culpă având ca urmare un dezastru.

De asemenea, Florența a relatat ce s-a întâmplat înaintea deflagrațiilor. “A fost un transfer de GPL între două cisterne, angajații montând un furtun de livrare. (…) Sub cisterna care era alimentată a apărut o sursă de foc”, a precizat Procurorul General.

“La scurt timp, are loc prima explozie, o explozie foarte importantă care a produs primele victime. În interval de circa o oră încep să-și facă apariția primele echipaje de intervenție cu mai multe mașini de pompieri care încep să securizeze zona, încercând să facă intervenția de eliminare a incendiului. Imediat are loc a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima”, a mai declarat Alex Florența.

27-08-2023
14:05

Alexandru Rafila: 58 de victime în total, dintre care 2 morți. Alți 8 răniți, transferați în străinătate

Ministrul Sănătății a făcut un nou anunț despre starea răniților în urma exploziilor produse sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia. Alexandru Rafila a precizat că se pregătește transferul altor 8 pacienți la spitale din străinătate.

“În total sunt 58 de victime, dintre care doi morți. Un pacient cu o suprafață arsă din corp care depășea 95%. În cursul acestei nopți și dimineața, devreme, au fost transferați doi pacienți la Bruxelles, doi la Milano. Unul dintre pacienții transferați la Milano este în stare critică și cei de acolo cu care sunt în legătură, fac eforturi.

Urmează ca în cursul acestei zile și la noapte să fie transferați și alți șase pacienți de la Spitalul Floreasca și alți doi pacienți de la Spitalul Bagdasar, destinația acestor pacienți va din în Austria, în Germania și unul dintre ei va fi transferat în Norvegia”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a mai precizat și cum au fost repartizați răniții la spitalele din țară și care este starea acestora. Astfel, la Spitalul Floreasca sunt 30 de pacienți: 3 civili și 27 de pompieri.

“Acolo a fost grosul pompierilor răniți. Cinci pacienți sunt intubați și ventilați mecanic. 25 de pacienți au fost toaletați și sunt în evaluare. Pacienții intubați sunt, în principiu, pacienții care sunt eligibili pentru transfer în străinătate”, a precizat Rafila.

La Spitalul Bagdasar Arseni sunt 5 pacienți intubați și ventilați mecanic. De asemenea, fără să fie la fel de critici, mai sunt 4 pacienți internați la Spitalul de Chirurgie Plastică. Câte 3 pacienți se află la Spitalul Elias, la Spitalul Universitar de Urgență București și la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.

“În funcție de evaluări, acești pacienți vor beneficia de tratament în secțiile pentru pacienți arși, iar în momentul în care se va impune există și posibilitatea transferului”, a mai declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

27-08-2023
12:47

Locuitorii afectați de explozii vor primi ajutoare

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a anunțat că persoanele afectate de explozia și incendiul de la Crevedia vor primi ajutoare. Corneliu Ștefan a mai precizat că a convocat Comandamentul pentru Situații de Urgență și a discutat cu premierul Marcel Ciolacu.

“Am avut o discuție în această dimineață cu premierul României, Marcel Ciolacu, pentru a pune la punct modul în care îi vom ajuta pe locuitorii din Crevedia, ale căror case și gospodării au ars sau au fost afectate în incendiul de aseară.

Tot în cursul acestei dimineți, am solicitat întrunirea Comandamentului pentru Situații de Urgență, astfel încât să acționăm rapid pentru ca oamenii să se poată întoarce, în cel mai scurt timp, la casele lor.

Din datele pe care le avem la acest moment, au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. De asemenea, tuturor familiilor evacuate le vom pune la dispoziție locuri de cazare în zonă.

Totodată, de la prima oră, au ajuns la Crevedia alimente și alte ajutoare pentru cei care au fost afectați de incendiul de aseară.

Încă o dată, le mulțumim pompierilor, cadrelor medicale, ambulanțierilor, oamenilor de ordine, tuturor celor care, aseară, au intervenit, riscându-și viața, pentru ca efectele exploziilor și incendiilor să fie cât mai mici”, a scris Corneliu Ștefan, pe Facebook.

27-08-2023
09:05

Marcel Ciolacu promite că vinovații vor plăti

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că persoanele care poartă răspunderea pentru victimele de la Crevedia, vor fi pedepsite de lege, indiferent care sunt acestea.

„Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim”, a declarat Marcel Ciolacu, prezent la sediul Ministerului Afacerilor Interne, citat de Antena 3.

Ciolacu a mai explicat că acțiunea pompierilor a limitat numărul victimelor, ținând cont de violența celor doup explozii de la Crevedia.

„Dacă nu se crea acel cordon și se lăsa lumea, cum s-a făcut la Mihăilești, astăzi ar fi fost o situație de nedescris. Cine a organizat perimetrul a făcut un lucru extraordinar, de fapt s-au salvat vieți”, a mai spus premierul Ciolacu.   

27-08-2023
07:16

Alexandru Rafila spune că va transfera toți pacienții cu arsuri grave: ”Nu rămân în țară”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că toți pacienții care au arsuri grave vor fi trasferați în clinici din străinătate.

”Toate persoanele care au nevoie de o îngrijire mai bună, vor avea parte de ea în străinătate. Pacienții care au arsuri grave, nu rămân în țară, vor fi trasferați”, a declarat Alexandru Rafila.

Duminică dimineața, Raed Arafat, secretar de stat la MAI a spus că pacienții cu arsuri pe o suprafață mai mare de 80% din suprafața corpului, sunt considerați netrasferabili, pentru că nu există procedură în astfel de cazuri.

Rafila a mai dezvăluit că dintre pacienții internați în spitalele din țară, zece sunt intubați.

27-08-2023
07:03

Patru răniți, transportați la clinici din Belgia și Italia. Doi dintre ei sunt pompieri

Patru răniți ai exploziei de la Crevedia au fost transportați de urgență către spitale din Milano și Bruxelles, în baza unui acord al autorităților române cu cele din Italia și Belgia.

avion transport raniti
Avionul care a transportat răniții / Foto: Forțele Aeriene Române Facebook

Transportul a fost realizat cu două aeronave C-27J al Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale. Aceasta a decolat duminică dimineața, de pe aeroportul Otopeni. Doi dintre pacienți sunt pompieri.

Raed Arafat a anunțat, duminică dimineața, că alți pacienți vor fi transportați în spitale din Austria, Germania sau Norvegia.

27-08-2023
06:21

Raed Arafat: ”Pompierii au luat măsuri de precauție”

Raed Arafat a vorbit, duminică dimineața, despre accidentul de la Crevedia, la Digi24.

”Astăzi va fi făcut încă un trasferul de pacienți”

”Pacienții cu peste 80% grad de arsuri nu pot fi trasferați. Nu există în protocoale”

”Firma nu mai avea avize, sau alte documente. Din pucntul nostru de vedere nu funcționa”

”În prezent, în mod normal, nu mai există pericolul unei noi explozii. Incendiul este ținut sub control”

”Pompierii au luat măsuri de precauție. Chiar și la un foc de apartament există riscul unei explozii. Pompierii fac tot posibilul să nu se ajungă acolo”, a declarat Raed Arafat, despre explozia de la Crevedia.

26-08-2023
20:46

Marcel Ciolacu: A fost activat mecanismul de protecție UE

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în cadrul unei declarații la ieșirea din sediul Ministerului Afacerilor Interne că România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia. 4 dintre răniții grav vor fi transferați în Italia și Belgia, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a ajuns la Spitalul Floreasca unde sunt internați cei mai mulți dintre răniți. Premierul nu a făcut nicio declarație la sosire și a intrat direct în spital.

26-08-2023
20:39

Firma care deținea stația GPL aparține fiului primarului din Caracal

Firma care deținea stația GPL din Crevedia unde s-u produs exploziile aparține fiului primarului din Caracal, informează Digi24.

Edilul a declarat pentru sursa citată că stația nu mai funcționa, era dezafectată de foarte mult timp și că nu înțelege cum s-a putut întâmpla așa ceva.

26-08-2023
20:23

Linie verde pentru persoanele afectate de explozii

Ministerul Afacerilor Interne activează o linie verde pentru persoanele afectate de explozii. Numerele de telefon sunt:

0212069397

0212069398

26-08-2023
20:15

Crește numărul răniților în exploziile de la Crevedia. Doi răniți vor fi transferați la Bruxelles

Bilanțul răniților în exploziile de la Crevedia a urcat la 46. Se fac demersuri chiar acum pentru transferul răniților, spune Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

”Mecanismul european va fi folosit pentru toți cei intubați în primul rând. În clipa asta situația victimelor este următoare: Spitalul Bagdasar – 13 pacienți (3 intubați); Spitalul Universitar – 2 pacienți; Spitalul Arși – 4 pacienți (1 intubat) Spitalul Floreasca – 27 pacienți (4 intubați)”, a spus Mihai Constantin.

În celula de criză s-a decis transferul unora dintre răniți în străinătate și deja pentru patru persoane s-a primit aprobare de transfer: doi vor ajunge la Spitalul Militar de la Bruxelles și alți doi în Italia, a informat premierul Marcel Ciolacu.

Cei doi răniți care vor ajunge la Bruxelles sunt pompieri care au fost răniți în urma exploziei din jurul orei 21.00. Ambii sunt intubați, scrie Libertatea.

26-08-2023
20:09

Klaus Iohannis: ”Trebuie demarată rapid o anchetă”

În urmă cu câteva minute a apărut prima reacție a președintelui Klaus Iohannis. ”O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți.

În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență.

De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, este mesajul lui Klaus Iohannis.

26-08-2023
20:01

Digi24: Alte două explozii, la stația GPL din Crevedia

Au mai avut loc două explozii la Crevedia, relatează Digi24, care mai precizează că rezervoarele de GPL ar avea o capacitate de 10.000 de litri. Ar fi 6 rezervoare GPL a câte 10.000 de litri în perimetrul stației, însă nu se știe câte dintre le erau pline cu combustibil.

26-08-2023
19:56

Surse Euronews: Instalația GPL de la Crevedia funcționa ilegal

Instalația GPL era ilegală, au precizat pentru Euronews România surse din cadrul SCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Gaz).

Imediat după prima explozie, Petre Florin, primarul din Crevedia a declarat că stația unde s-au produs deflagrațiile era mai degrabă un depozit de GPL, după ISU a suspendat activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni.

”Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni.

Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, a declarat edilul la Digi24.

26-08-2023
19:43

Celulă de criză la Ministerul de Interne condusă de premierul Ciolacu

După producerea deflagrațiilor de la Crevedia la Ministerul Afacerilor Interne a fost convocată o celulă de criză. Premierul Marcel Ciolacu a mers și el la MAI și va prezida celula de criză care, printre altele, ar putea decide activarea mecanismului de protecție civilă la nivel european.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru Digi24.ro că va coordona celula de criză, constituită la MAI, și va merge la Floreasca, unde au fost transportați 23 de răniți.

”Important este să avem comanda unică la MAI, o să coordonez celula de criză. Voi merge și la Floreasca, unde sunt 23 dintre răniți”, a spus Ciolacu.

Noi informații vin de la Ministerul Sănătății care precizează că 12 spitale din Capitală sunt pregătite să preia pacienți. Până în prezent, victimele au fost duse la Floreasca, Universitar și Bagdasar-Arseni.

26-08-2023
19:34

Raed Arafat: 26 de pompieri răniți după a doua explozie

Bilanțul răniților în urma exploziilor de la Crevedia a ajuns la 33. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că 26 de pompieri au fost răniți în urma celei de-a doua explozii.

După prima explozie o persoană a decedat în urma unui infarct și alte 7 persoane au fost rănite, a mai spus Raed Arafat. De asemenea, 3.000 de persoane au fost evacuate.

”Încă suntem în dinamică. Zona trebuie să fie evaluată, zona încă este periculoasă și, din cauza asta, am evacuat la distanță, pentru că există pericolul să mai fie încă o explozie la încă o cisternă care este la distanță.

Câteva aspecte importante: faptul că au fost folosiți roboții, s-a evitat să fie un număr de pompieri. Au fost scoși după ce am introdus roboții. Poate că am evitat ca oamenii să fie aproape de cisternă.

În al doilea rând, s-au dat mesaje RO-Alert în zonă. S-a explicat populației, în zona imediat limitrofă a fost populația evacuată. Ca de obicei, a fost greu de controlat populația. Colegii de la poliție și jandarmerie au ajutat la îndepărtarea populației, pentru că toată lumea voia să meargă în propria casă în zona incendiului și acest lucru a fost interzis. La acest moment, colegii vor continua să încerce să controleze situația”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a vorbit și despre riscul unei noi explozii: ”întotdeauna acest scenariu există. Orice incendiu când ai cisterne în zonă, există. Din cauza asta se răcesc, din cauza asta au fost aduși roboții, ca să poată cu apă să-i răcească. Nu întotdeauna se reușește. Aici, colegii de la pompieri știu”, a mai spus Arafat.

26-08-2023
19:06

Spital mobil, amenajat la fața locului

Salvatorii au instalat un spital mobil la Crevedia pentru a putea oferi asistență medicală la fața locului. Răniții sunt triați și transportați către spitale în funcție de gravitatea rănilor.

Potrivit lui Raed Arafat, în funcție de informațiile primite de la spitale legat de disponibilitatea locurilor și resurselor pentru tratarea răniților în cele două explozii, se va lua decizia transferului unora dintre răniți în străinătate.

26-08-2023
18:38

Forțele desfășurate de ISU pentru intervenția de la Crevedia

ISU Dâmbovița a transmis o actualizare a totalului mijloacelor angrenate în intervenție. ”ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.

ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate. ISU PH – 3 autospeciale de stingere”, precizează reprezentanții autorităților.

26-08-2023
18:35

Doi răniți grav, la Spitalul Universitar București

Doi dintre răniții în explozia de la Crevedia au ajuns în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgență București. Potrivit surselor FANATIK, unul dintre ei are arsuri pe 60% din suprafața corpului, cel de-al doilea pe 80% din suprafața corpului.

Potrivit unor informații citate de Digi24, primul dintre răniți ar fi un cetățean român în vârstă de 60 de ani, în vreme ce cel de al doilea este un cetățean nepalez în vârstă de 35 de ani.

26-08-2023
18:21

A fost activat Planul Alb în spitalele către care sunt transportate victimele

A fost activat Planul Alb în spitalele către care sunt transportate victimele exploziilor de la Crevedia, a informat medicul Radu Țincu, Medic Primar ATI și șeful Secției Clinice de Toxicologie din Spitalul de Urgenta Floreasca din București.

În urma celei de-a doua explozii, au fost răniți cinci pompieri care luptau cu incendiul produs de prima explozie. Aceștia sunt transportați către spitale.

Explozia s-a produs cu puțin înaintea orelor 20.00. Din informațiile disponibile până în prezent, alte două persoane ar fi date dispărute A fost transmis și un mesaj RO-Alert din cauza degajărilor de fum. În jurul orei 21.00 s-a produs o a doua explozie.

O persoană a murit după o explozie la o stație GPL de lângă București

La locul intervenției este desfășurare importantă de forțe. Potrivit informațiilor inițiale de la ISU Dâmbovița la fața locului s-au deplasat ”4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție la înălțime, 3 ambulanțe SMURD, 7 ambulanțe SAJ.

ADVERTISEMENT

În sprijinul ISU Dâmbovița au fost alocate și 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanțe SMURD, 1 autospecială de intervenție la înălțime și 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF. La locul intervenției se deplasează și elicopterul SMURD”.

Ulterior, reprezentanții autorităților au transmis că a fost activat Planul Roșu de Intervenție și, având în vedere degajările mari de fum, ”pentru protecția populației aflată in proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-Alert”.

ADVERTISEMENT

”La fața locului a fost alocată și autospeciala transport roboți. Totodată, pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300m.

Efectivele de la fața locului au fost suplimentate după cum urmează: de la ISU BIF: 4 autospeciale de stingere, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 Post Medical Avansat ( PMA); de la ISU Prahova: 3 autospeciale de stingere”, au mai precizat reprezentanții ISU Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

Bilanț de la Ministerul Sănătății

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății, o persoană a murit, iar alte șapte au fost rănite, dintre care patru sunt intubate. ”Explozia care a avut loc astăzi (sâmbătă n.r.) la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, a produs rănirea mai multor persoane.

Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni.

ADVERTISEMENT

Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (4 dintre aceștia sunt intubați) și un deces. Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații”, se arată în comunicatul instituției.

ADVERTISEMENT