Life

Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte. Se schimbă regulile. La ce distanță trebuie să fie plantați pomii de casa și gardul vecinului

Ce distanțe trebuie să respecte, mai nou, românii care vor să planteze pomi la curte. Ce modificări aduce cel mai recent proiect de lege
22.12.2023 | 14:38
Ce trebuie sa stie toti romanii care stau la curte Se schimba regulile La ce distanta trebuie sa fie plantati pomii de casa si gardul vecinului
Ce distanțe trebuie să respecte românii care vor să planteze pomi la curte Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Românii care stau la curte și au de gând să planteze pomi, trebuie să cunoască foarte bine noile reglementări. Legea s-a schimbat și, odată cu ea și regulile care prevăd la ce distanță pot fi plantați pomii.

Ce distanță trebuie să respecte, mai nou, românii care plantează pomi fructiferi

Aproape că nu există zonă rurală în care românii să nu planteze pomi la curte. În timp ce unii îi plantează la mica înțelegere, ei bine, există o lege care reglementează foarte bine distanța dintre pomi și curtea vecinului.

ADVERTISEMENT

Cine alege să ignore această lege, trebuie să știe că pedepsele sunt destul de dure. În prezent, legea le permite tuturor românilor care stau la curte să planteze pomi fructiferi la o distanță de doi metri față de casă vecinului.

Însă, legea a suferit anumite modificări, iar noile prevederi nu sunt cunoscute de toată lumea. Tocmai de aceea, a fost prezentat textul noului proiect de lege care reglementează astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Mai nou, în Senat a fost adoptat un proiect legislativ care a modificat destul de mult regulile pe care le știau românii. Limita de doi metri față de gardul este de domeniul trecutului.

Noul proiect de lege prevede că pomii fructiferi pot fi plantați în grădini și curți, pot fi plantați la o distanță mai mică de doi metri, dacă înălțimea lor este mai mică și ea de doi metri.

ADVERTISEMENT

Reglementări noi și pentru pomii răzleți

De asemenea, noul proiect de lege reglementează și condițiile în care arbori precum nucii și castanii pot fi tăiați. Astfel, de acum încolo, orice nuc care periclitează realizarea anumitor construcții sau altor tipuri de lucrări.

Până acum, acest lucru nu era posibil. În plus, tot noul proiect de lege a adus modificări și în ceea ce privește plantarea de pomi din categoria celor răzleți.

ADVERTISEMENT

Astfel, potrivit noii reglementări, românii pot planta pomi răzleți respectând anumite norme de distanță. Și anume, 2 metri față de gard pentru un pom cu talia mică și 3 metri față de gard pentru un pom cu talia mai mare.

Momentan, proiectul de lege nu a intrat în vigoare, ceea ce înseamnă că nu a început să producă efecte. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de deputați și promulgat de președintele României.

ADVERTISEMENT