Life

Ce trebuie să știe toți șoferii din România. E obligatoriu să ai în mașină copia după Cartea de Identitate a Vehiculului când circuli pe drumurile publice?

Informația pe care e bine să o cunoască toți conducătorii auto din țară. Trebuie să ai neapărat la tine copia după Cartea de Identitate a Vehiculului?
11.03.2024 | 10:50
Ce trebuie sa stie toti soferii din Romania E obligatoriu sa ai in masina copia dupa Cartea de Identitate a Vehiculului cand circuli pe drumurile publice
Informația pe care e bine să o cunoască toți conducătorii auto din țară. Trebuie să ai neapărat la tine copia după Cartea de Identitate a Vehiculului? Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe toți șoferii din România. E obligatoriu să ai în mașină copia după Cartea de Identitate a Vehiculului când circuli pe drumurile publice? Ce spune legislația despre acest document eliberat de Registrul Auto Român (RAR) în momentul înmatriculării mașinii.

Informația pe care e bine să o cunoască toți conducătorii auto din țară. Trebuie să ai neapărat la tine copia după Cartea de Identitate a Vehiculului?

Informația pe care e bine să o cunoască toți conducătorii auto din țară. Trebuie să ai neapărat la tine copia după Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) în momentul în care mergi pe drumurile publice din România?

ADVERTISEMENT

CIV este cel mai important act eliberat de Registrul Auto Român (RAR) în momentul înmatriculării mașinii. Acesta este impus și reglementat de Ordonanța de Guvern nr. 78/ 2000 privind omologarea vehiculelor rutiere.

De asemenea, atestă faptul că autoturismul este omologat și că respectă normele de siguranță. În plus, actul conține date tehnice despre vehicul, date de identificare, precum și detalii despre proprietarul mașinii.

ADVERTISEMENT

Având în vedere toate aceste lucruri, mulți șoferi se întreabă dacă trebuie să aibă o copie după Cartea de Identitate a Vehiculului asupra lor atunci când circulă pe drumurile publice. Ei bine, răspunsul este unul simplu.

Legislația din România spune că acest act nu trebuie prezentat polițiștilor în cazul unui control în trafic, scrie promotor.ro. Așadar, șoferii nu sunt obligați că aibă documentul în portofel sau în torpedoul autoturismului personal.

ADVERTISEMENT

Acte necesare pentru duplicat după Cartea de Identitate a Vehiculului

Cu toate acestea șoferii care au pierdut CIV-ul sunt obligați să depună o cerere pentru a obține un duplicat. Acesta se solicită de la Registrul Auto Român, fiind necesare mai multe documente. Printre acestea se numără o solicitare de eliberare document nou.

De asemenea, mai este nevoie de actul de identitate al solicitantului și documente care atestă calitatea de proprietar al vehiculului și actul de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare, dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare.

ADVERTISEMENT

Ce documente trebuie să aibă șoferii asupra lor

Șoferii care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asupra lor o serie de documente valabile. În primul rând, conducătorii auto din România trebuie să aibă neapărat în cazul unui control permisul de conducere.

În plus, din torpedou nu trebuie să lipsească cartea de identitate/pașaportul, certificatul de înmatriculare (talonul), precum și asigurarea auto obligatorie (RCA), care se încheie pe 6 luni sau chiar pe un an.

ADVERTISEMENT