News

Greșeala pe care o fac șoferii din România. Ce act trebuie să aibă în mașină pentru a nu fi amendați cu 6.600 de lei

Șoferii din România fac o greșeală care le poate aduce o amendă usturătoare. Ce sunt obligați să dețină în autoturismele lor.
09.01.2024 | 21:50
Greseala pe care o fac soferii din Romania Ce act trebuie sa aiba in masina pentru a nu fi amendati cu 6600 de lei
Greșeala pe care o fac șoferii din România. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Greșeala pe care o fac șoferii din România și din cauza căreia riscă amenzi usturătoare. Conducătorii auto sunt obligați să aibă un document, al cărui cost este cuprins între 110 și 200 de lei. Însă dacă nu îl dețin, pot lua fi sancționați cu până la 6.600 de lei.

Greșeala pe care o fac șoferii din România. Riscă amenzi usturătoare

Este vorba despre Inspecția Tehnică Periodică (ITP), pe care trebuie să o aibă orice vehicul care circulă pe șoselele din țară. În momentul în care aceasta a expirat, înmatricularea vehiculului de suspendă automat.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cei care conduc fără ITP valabil se pot alege cu sancțiuni cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă (clasa a IV-a, 9-20 de puncte-amend): 2.970 – 6.600 lei). Dacă înmatricularea este suspendată, amenda se poate ridica la suma de 6.600 de lei.

Amintim că până anul trecut, punctul de amendă a fost plafonat. Însă, în 2024 situația s-a schimbat, iar amenzile cresc semnificativ. Astfel, dacă nu vor să riște să fie sancționați, șoferii sunt sfătuiți să își facă ITP-ul la timp.

ADVERTISEMENT

Inspecția Tehnică Periodică este obligatorie și reprezintă procesul prin care vehiculele care circulă pe drumurile publice sunt verificate. Acestea trebuie să corespundă standardelor de siguranță și de mediu, potrivit legii.

Ce acte sunt necesare la ITP

Dacă mașinile verificate au nereguli majore, cel care deține vehiculul trebuie să le remedieze în aproximativ 30 de zile, iar apoi să revină la ITP. Cei care intenționează să facă Inspecția Tehnică Periodică (ITP) sunt obligați să aibă asupra lor mai multe acte.

ADVERTISEMENT

Vorbim de talonul auto al autoturismului în original sau autorizația provizorie de circulație. De asemenea, proprietarul trebuie să se prezinte cu actul de identitate în original, polița RCA valabilă și cartea de identitate a autovehiculului (CIV).

În 2024, prețul pentru Inspecția Tehnică Periodică este cuprins între 110 lei și 200 de lei, potrivit Gândul. Costul este diferit în funcție de service, dar și de tipul mașinii, ori de combustibil. De asemenea, dacă vorbim despre un microbuz ori un autoturism 4×4, costul este între 160 de lei și 200 de lei.

ADVERTISEMENT

În cazul autovehiculelor noi, valabilitatea ITP-ului este de trei ani și de doi ani, în cazul celor care au mai puțin de 8 locuri, conform legii. Pentru cele mai vechi de 12 ani, IPT-ul este valabil un an.

ADVERTISEMENT