News

Ce trebuie să ştie toţi viitorii pensionari. Se apropie termenul limită

Ce trebuie să ştie toţi viitorii pensionari. Se apropie termenul limită până la care se poate cumpăra vechime în muncă, înainte de ieșirea la pensie.
17.04.2023 | 20:22
Ce trebuie sa stie toti viitorii pensionari Se apropie termenul limita
Ce trebuie să ştie toţi viitorii pensionari. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să ştie toţi viitorii pensionari. Se apropie termenul limită până la care se poate cumpăra vechime în muncă, înainte de ieșirea la pensie. Trebuie știut că parlamentarii au decis să nu mai prelungească termenul pentru cumpărarea anilor de vechime în muncă pentru pensie.

Ce trebuie să ştie toţi viitorii pensionari

Asta, după ce o inițiativă legislativă în acest sens a fost respinsă recent în Parlament. Așadar, cei ce nu au vechimea necesară în muncă până în acest moment o mai pot cumpăra doar până în vara anului 2023. Mai exact e vorba de acei români care nu au până la 15 ani vechime în muncă, conform legii din prezent.

ADVERTISEMENT

Conform legii, oricine dorește să se pensioneze trebuie să aibă o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă, iar acest lucru înseamnă că poate fi schimbată și perioada minimă de cotizare de la 15 la 10 ani. Potrivit RTV, românii care vor să mai cumpere vechime în muncă o mai pot face până în august 2023, conform OUG 163/2020.

Trebuie știut că vechimea poate fi cumpărată retroactiv, conform legii, ”în intervalul aferent datei de la care persoana a intrat în câmpul muncii, până la vârsta standard de pensionare de 65 de ani”. Contribuția de asigurări sociale se poate achita după ce va fi încheiat un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii.

ADVERTISEMENT

Sumele mari se pot plăti și în rate, în baza unei convenții între persoană și Casa Teritorială de Pensii unde își are domiciliul. ”Baza lunară de calcul a contri­buției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”, menționează sursa citată.

Concret, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut a crescut la 3.000 de lei, fiecare persoană ar trebui să plătească lunar 750 de lei (25% din suma asigurată), pentru ca această contribuție totală să ajungă la 9.000 de lei într-un an de zile. Dacă la 31 august contribuția datorată nu e achitată în întregime, stagiul de cotizare va fi afectat de suma plătită până în acel moment.

ADVERTISEMENT

USR și-a dorit să prelungească cu trei ani termenul până la care românii puteau să cumpere vechime de pensie, însă senatorii PNL și PSD au respins această inițiativă. Termenul inițial era 31 august 2021, dar a fost oricum prelungit prin OUG nr. 163/2020, până în august 2023. Decizia a fost luată de Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

De pensie și de vechime sunt cu siguranță interesați și cei 90.000 de români care în această perioadă se întorc în țară pentru a-și pune lucrurile în ordine. E vorba de acei români care nu au apucat să muncească 15 ani în România, dar au făcut-o în străinătate. Așadar, Uniunea Europeană va lua în considerare și anii lucrați în Italia (de exemplu) și cei din România, iar o persoană cu 12 ani lucrați în România și 18 în Italia va figura cu 30 de ani munciți.

ADVERTISEMENT

“Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntregească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”, a declarat Alina Frăţică, şef serviciu Casa de Pensii, pentru PRO TV.

ADVERTISEMENT
Tags: