News

Klaus Iohannis a promulgat legea, De la 1 iunie, salariu minim de 3.000 de lei pentru aceşti angajaţi

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent o lege care vine în sprijinul angajaților din agricultură și industria alimentară. Ei vor primi de la 1 iunie 2022 un salariu minim brut de 3.000 de lei.
31.05.2022 | 07:20
Klaus Iohannis a promulgat legea De la 1 iunie salariu minim de 3000 de lei pentru acesti angajati
Iohannis a promulgat o lege care vine în sprijinul angajaților din agricultură și industria alimentară. Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Legea 135/2022 este cea care garantează angajaților din agricultură și industria alimentară un salariu minim de 3.000 de lei. Conform noii legi, angajatorii din agricultură și industria alimentară vor plăti între lunile iunie 2022 și decembrie 2028 un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse.

Salariu minim brut pentru mai multe categorii de angajați

Până în prezent, un astfel de salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse existau doar în domeniul construcțiilor. Angajații care vor beneficia de această măsură sunt cei care au următoarele coduri CAEN (01 pentru agricultură și 10 pentru industria alimentară)

ADVERTISEMENT
  • 011 cultivarea plantelor nepermanente
  • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente
  • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire
  • 014 creșterea animalelor
  • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)
  • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare

De la 1 iunie se aplică și regimul fiscal derogatoriu pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021.

ADVERTISEMENT

Practic, creșterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim nu va fi impozitată. Este vorba despre măsura adoptată în cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru România”,”200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe)”.

Astfel, este propusă neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru creșterea voluntară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut în contractul individual de muncă.

ADVERTISEMENT

Măsura care combate creșterea prețurilor

Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecinţelor sociale negative cauzate de creșterea prețurilor”, se arată pe mfinante.gov.ro.

Așadar, de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

ADVERTISEMENT

De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022.

Sunt vizați inclusiv angajații pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

 

ADVERTISEMENT