Ce trebuie să știi pentru a avea murături bune pentru sezonul rece. FANATIK îți spune ce trebuie să faci pentru a evita formarea florii de deasupra, care de cele mai multe ori apare la două săptămâni după pregătirea borcanelor.
Borcanele cu murături au frecvent floare deasupra și aceasta apare din cauza apei de la robinet care este mai dură decât cea îmbuteliată. E foarte important ca apa să fie fiartă înainte de fi folosită la saramura legumelor preferate.
În plus, floarea poate fi prezentă și pentru că a fost utilizată sare iodată, nu specială pentru murături. Pentru a evita formarea sa unele gospodine obișnuiesc să țină cont de un ingredient cumpărat direct din farmacie.
Mai exact, foarte multe femei adaugă în borcane câte o pastilă cu aspirină care acționează la fel ca un conservant și împiedică fermentarea legumelor. Ulterior, conservele se vor păstra un timp mai lung în cămară.
Un alt sfat util pentru a scăpa de floarea din murături este legat de condimente. Acestea nu sunt folosite numai pentru aromă, ci au și un rol antibacterian, cele mai utilizate fiind boabele de muștar, dafinul și hreanul.
Crenguțele de vișin, rădăcinile de hrean sau ardeiul iute uscat sunt foarte bune pentru a păstra legumele din borcane tari pentru o perioadă cât mai lungă.
Este obligatoriu să se folosească sare neiodată de fiecare dată când ne apucăm să punem la borcane tot felul de produse pentru sezonul rece. De asemenea, în varza murată e bine să se pună busuioc ca zeama să fie bună luni întregi.
Gospodinele știu că borcanele nu trebuie să stea în camere calde, ci în locuri întunecate, răcoroase și aerisite, de aceea bunicile noastre preferau să le ducă direct în beci.
Temperatura este foarte importantă și nu trebuie să depășească maxim 10 grade Celsius. Totodată, borcanele cu murături trebuie să fie închise etanș, iar capacele să fie curate și cumpărate cu puțin timp înainte.