Secretul pe care trebuie să-l știe orice gospodină are mare legătură cu perioada în care se fac, de fapt, acestea. Majoritatea femeilor știu când se pun la borcane conservele pentru a se păstra o perioadă cât mai lungă.
Când se pun, de fapt, murăturile? Aceasta este întrebarea pe care probabil ți-o pui în momentul de față. Trucurile pe care e musai să le cunoască orice femeie au legătură cu perioada în care se fac aceste conserve.
Gospodinele obișnuiesc să păstreze la borcane legume și fructe încă de la apariția pe tarabele din piețe. Aceste conserve se numesc de vară și nu se păstrează prea mult la cămară, ci sunt făcute pentru consumul imediat.
În cazul în care dorești să ai murături pentru sezonul rece, atunci e bine să aștepți până la venirea toamnei. Lunile septembrie și octombrie sunt perfecte pentru a așeza în borcane legumele și fructele preferate.
Procesul de fermentare este sporit de temperaturile ridicate ceea ce înseamnă că vremea rece este ideală pentru a pune murături. Gogonelele, castraveții sau gogoșarii se numără printre cele preferate de gospodine.
Așadar, murăturile se pun în primele luni de toamnă. Septembrie este perioada în care se găsesc cele mai multe produse, în timp ce în octombrie deja cade bruma și nu se mai găsesc unele legume, printre care se numără și varza.
Pentru a avea borcane perfecte cu murături pentru sezonul rece atunci e important să nu înghesuim legumele. Acestea au nevoie să respire și să aibă loc pentru diverse condimente: usturoi, hrean, boabe de muștar, foi de dafin sau mărar.
De asemenea, pentru a avea conserve foarte bune, crocante și ferme sarea e foarte importantă. E de preferat să se folosească din cea iodată care nu strică legumele și fructele. Gospodinele cumpără de obicei sare specială pentru murături.
Totodată, condimentele nu au rolul doar de a da savoare, ci împiedică bacteriile rele să se înmulțească și să strice murăturile.