News

Ce vești sunt despre Iulian Gherghuț, românul răpit de aproape 8 ani în Burkina Faso. Ultimele imagini cu acesta sunt din 2017

Ce vești sunt despre Iulian Gherghuț, românul răpit de mai bine de opt ani în Burkina Faso. MAE a făcut un anunț în acest sens.
21.03.2023 | 21:45
Ce vesti sunt despre Iulian Gherghut romanul rapit de aproape 8 ani in Burkina Faso Ultimele imagini cu acesta sunt din 2017
Gherghuț, românul răpit. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

Ce vești sunt despre Iulian Gherghuț, românul răpit de mai bine de opt ani în Burkina Faso. Nu prea multe, se pare, pentru că Ministerul Român de Externe ar avea noutăți, însă nu le poate împărtăși din motive obiective, pentru a nu pune în pericol recuperarea bărbatului.

Ce vești sunt despre Iulian Gherghuț, românul răpit în Burkina Faso

Autoritățile române nu au încetat niciodată să facă eforturi pentru a-l recupera pe bărbat, răpit în Burkina Faso acum opt ani. Din păcate, în acest moment, nu există ”elemente de noutate care să poată fi făcute publice”, a transmis MAE la solicitarea News.ro.

ADVERTISEMENT

”Celula de criză interinstituţională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiile competente în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, desfăşoară constant demersuri pentru eliberarea acestuia, utilizând toate pârghiile legale avute la dispoziţie de către autorităţile române şi ţinând cont de complexitatea şi sensibilitatea cazului”, a transmis MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a informat că până în acest moment ”nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice” cu referire la acest român răpit. De asemenea, MAEA recomandă ”abordarea în spaţiul public a oricăror elemente privind cazul cetăţeanului român să fie prudentă, având în vedere caracterul sensibil al acestuia”.

ADVERTISEMENT

Între timp, un american și un francez răpiți în zona Sahel au fost eliberați în urmă cu 24 de ore, în timp ce un cetățean german a fost eliberat la finele anului trecut. Potrivit datelor oficiale, în Sahel ar mai fi în captivitate australianul Arthur Kenneth Elliot, răpit la 15 ianuarie 2016 și românul Iulian Gherguț, răpit la 4 aprilie 2015 în Burkina Faso.

Românul Iulian Gherghuț lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao. Răpit în 2015, ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, Gherghuț nu a fost eliberat de atunci și nici nu se cunosc prea multe despre starea sa. Bărbatul este originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, județul Neamț, și a fost capturat pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra mașinii cu care patrula.

ADVERTISEMENT

Gherguț lucra pentru omul de afaceri Frank Timiș. În 2018, șeful MAE din acel moment, Teodor Meleșcanu, transmitea că în acest caz e menținută în continuare celula de criză, însă situația era complicată pentru că răpitorii cereau o recompensă pe care statul român nu o poate plăti legal. După mai multe discuții cu reprezentanți din Burkina Faso s-a stabilit că românul s-ar afla în Mali.

De aici, în 2017, aripa Al-Qaida din Mali a făcut public un videoclip cu șase ostatici străini, printre care și românul Iulian Gherghuț. A fost ultima oară când bărbatul a apărut într-o înregistrare video, de la răpirea sa din urmă cu 8 ani.

ADVERTISEMENT

Era de altfel a treia înregistrare cu acesta, prima fiind făcută publică în 2015. În toate înregistrările prizonierul român făcea apel la autoritățile române să-l ajute. Din păcate, nimeni nu mai știe nimic despre soarta românului răpit în urmă cu opt ani, nici măcar dacă mai este în viață.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Tragedie uriașă în muzica românească. Găsit mort, la doar 31 de ani
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi