News

Ce vești sunt despre Iulian Gherghuț, românul răpit de aproape 8 ani în Burkina Faso. Ultimele imagini cu acesta sunt din 2017

Ce vești sunt despre Iulian Gherghuț, românul răpit de mai bine de opt ani în Burkina Faso. MAE a făcut un anunț în acest sens.
21.03.2023 | 21:45
Ce vesti sunt despre Iulian Gherghut romanul rapit de aproape 8 ani in Burkina Faso Ultimele imagini cu acesta sunt din 2017
Gherghuț, românul răpit. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

Ce vești sunt despre Iulian Gherghuț, românul răpit de mai bine de opt ani în Burkina Faso. Nu prea multe, se pare, pentru că Ministerul Român de Externe ar avea noutăți, însă nu le poate împărtăși din motive obiective, pentru a nu pune în pericol recuperarea bărbatului.

Ce vești sunt despre Iulian Gherghuț, românul răpit în Burkina Faso

Autoritățile române nu au încetat niciodată să facă eforturi pentru a-l recupera pe bărbat, răpit în Burkina Faso acum opt ani. Din păcate, în acest moment, nu există ”elemente de noutate care să poată fi făcute publice”, a transmis MAE la solicitarea News.ro.

ADVERTISEMENT

”Celula de criză interinstituţională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiile competente în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, desfăşoară constant demersuri pentru eliberarea acestuia, utilizând toate pârghiile legale avute la dispoziţie de către autorităţile române şi ţinând cont de complexitatea şi sensibilitatea cazului”, a transmis MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a informat că până în acest moment ”nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice” cu referire la acest român răpit. De asemenea, MAEA recomandă ”abordarea în spaţiul public a oricăror elemente privind cazul cetăţeanului român să fie prudentă, având în vedere caracterul sensibil al acestuia”.

ADVERTISEMENT

Între timp, un american și un francez răpiți în zona Sahel au fost eliberați în urmă cu 24 de ore, în timp ce un cetățean german a fost eliberat la finele anului trecut. Potrivit datelor oficiale, în Sahel ar mai fi în captivitate australianul Arthur Kenneth Elliot, răpit la 15 ianuarie 2016 și românul Iulian Gherguț, răpit la 4 aprilie 2015 în Burkina Faso.

Românul Iulian Gherghuț lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao. Răpit în 2015, ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, Gherghuț nu a fost eliberat de atunci și nici nu se cunosc prea multe despre starea sa. Bărbatul este originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, județul Neamț, și a fost capturat pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra mașinii cu care patrula.

ADVERTISEMENT

Gherguț lucra pentru omul de afaceri Frank Timiș. În 2018, șeful MAE din acel moment, Teodor Meleșcanu, transmitea că în acest caz e menținută în continuare celula de criză, însă situația era complicată pentru că răpitorii cereau o recompensă pe care statul român nu o poate plăti legal. După mai multe discuții cu reprezentanți din Burkina Faso s-a stabilit că românul s-ar afla în Mali.

De aici, în 2017, aripa Al-Qaida din Mali a făcut public un videoclip cu șase ostatici străini, printre care și românul Iulian Gherghuț. A fost ultima oară când bărbatul a apărut într-o înregistrare video, de la răpirea sa din urmă cu 8 ani.

ADVERTISEMENT

Era de altfel a treia înregistrare cu acesta, prima fiind făcută publică în 2015. În toate înregistrările prizonierul român făcea apel la autoritățile române să-l ajute. Din păcate, nimeni nu mai știe nimic despre soarta românului răpit în urmă cu opt ani, nici măcar dacă mai este în viață.

ADVERTISEMENT