News

Cele mai periculoase țări din lume. În ce locuri nu e bine să mergi în vacanță

Departamentul de Stat al SUA a publicat lista celor mai periculoase destinaţii turistice pentru 2023. Nu mai puţin de 19 ţări sunt de evitat.
11.02.2023 | 10:41
Cele mai periculoase tari din lume In ce locuri nu e bine sa mergi  in vacanta
Destinaţii de evitat în 2023 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ultimul aviz de călătorie emis de Departamentul de Stat al SUA, cetăţenii americanii au fost instruiți să fie mai atenți atunci când călătoresc în cel puţin 20 de ţări, în care se consideră că nu s-ar afla în siguranţă. Avertismentul este însă general valabil, inclusiv pentru europeni, criminalitatea în aceste state fiind la cote extrem de ridicate.

Avize de călătorie pe patru coduri de culoare

Între infracţiunile la care sunt expuşi cel mai frecvent turiştii sunt amintite violul, crimele violente şi atacurile asupra locurilor turistice. Astfel, SUA au emis patru avize de călătorie pentru 21 de țări. Departamentul îi sfătuieşte pe cetățeni să fie atenți atunci când călătoresc în aceste locuri, din cauza criminalității și a terorismului.

ADVERTISEMENT

Departamentul de Stat al SUA a introdus în urmă cu câțiva ani avizele de călătorie, care sunt împărțite în patru coduri de culoare, de la cea albă, care înseamnă cel mai sigur loc de călătorie, până la cea roşie, care înseamnă că cetățenii americani sunt sfătuiți să nu meargă acolo. Iată ţările din acest ultim segment:

Venezuela

Infracțiunile violente, cum ar fi omuciderea, jaful armat, răpirea și furtul de mașini sunt frecvente, se arată în avertismentul Departamentului de Stat, adăugând că există “riscul de detenție pe nedrept a cetățenilor americani”.

ADVERTISEMENT

Departamentul de Stat mai avertizează împotriva călătoriilor în Venezuela din cauza “crimelor, tulburărilor civile, răpirii și aplicării arbitrare a legilor locale”, precum și terorismului și infrastructurii sanitare precare.

Irak

“Nu călătoriți în Irak din cauza terorismului, răpirilor, conflictelor armate, tulburărilor civile și capacității limitate a Misiunii din Irak de a oferi sprijin cetățenilor americani”, a avertizat Departamentul de Stat.

ADVERTISEMENT

Grupurile teroriste și insurgente atacă în mod regulat forțele de securitate și civilii irakieni. Milițiile anti-americane amenință cetățenii americani și companiile internaționale în întregul Irak. După 11 septembrie, Irak a devenit una dintre cele mai periculoase ţări de pe planetă, cu zeci de mii de morți în confruntări violente şi explozii.

Somalia

Călătoriile aici nu sunt recomandate din cauza crimelor, terorismului, tulburărilor civile, problemelor de sănătate, răpirilor și pirateriei. “Crimele violente sunt obișnuite în toată Somalia, inclusiv în Puntland și regiunea Somaliland. Blocările rutiere ilegale sunt larg răspândite, iar “teroriștii continuă să comploteze răpiri, bombardamente și alte atacuri”. În luna octombrie, două atacuri cu mașini-capcană în capitala țării, Mogadiscio, au provocat peste 120 de morți și alți 150 de răniți.

ADVERTISEMENT

Haiti

Departamentul de Stat avertizează cu privire la răpiri, criminalitate și tulburări civile în această țară. “Răpirile sunt larg răspândite, iar victimele includ în mod regulat cetățeni americani. Răpitorii pot folosi o planificare sofisticată sau pot profita de oportunități neplanificate și chiar și convoaiele au fost atacate. Cazurile de răpire implică adesea negocieri de răscumpărare, iar victimele au fost rănite fizic în timpul răpirii”, potrivit avertismentului.

Ucraina

Departamentul de Stat a avertizat împotriva călătoriilor în Ucraina de când Rusia a lansat invazia la scară largă, în februarie 2022. “Cei care aleg să rămână în Ucraina ar trebui să fie precauți din cauza potențialului de atacuri militare, crime și tulburări civile”, potrivit agenției. Administrația Federală a Aviației și Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene au interzis zborurile către, dinspre și peste Ucraina din cauza acțiunilor militare în desfășurare.

Afganistan

Cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Afganistan din cauza conflictelor armate, tulburărilor civile, crimei, terorismului şi răpirilor. “Călătoriile în toate zonele Afganistanului sunt nesigure și riscul de răpire sau violență împotriva cetățenilor americani din Afganistan este mare”, potrivit departamentului. “Ambasada SUA la Kabul a suspendat operațiunile pe 31 august 2021. De atunci, mulţi cetățenii americani au fost reținuți pe nedrept”. Departamentul a adăugat că capacitatea sa de a ajuta americanii arestaţi este extrem de limitată.

În afară de cele şase state amintite mai sunt, pe lista ţărilor cele mai periculoase din lume în momentul de faţă se mai află, în ordine, Yemen, Siria, Sudan, Sudanul de Sud, Coreea de Nord, Libia, Iran, Myanmar, Rusia, Mali, Republica Centrafricană, Burkina Faso şi Belarus.

ADVERTISEMENT