News

Ce vor face băncile după ce România a ajuns să aibă a doua cea mai mare inflație din UE. Doar Ungaria ne depășește

În ciuda unei scăderi din ultimele luni, România continuă să aibă a doua cea mai mare inflație din UE. Ce vor face băncile.
17.10.2023 | 07:33
Ce vor face bancile dupa ce Romania a ajuns sa aiba a doua cea mai mare inflatie din UE Doar Ungaria ne depaseste
Ce vor face băncile după ce România a ajuns să aibă a doua cea mai mare inflație din UE. Doar Ungaria ne depășește. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În prima lună de toamnă, în ciuda scăderii continue din ultimele luni, inflaţia anuală din România a fost a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, cu 8,83%. În paralel, băncile merg încă înainte cu practica menținerii dobânzilor la cote ridicate.

Ce vor face băncile după ce România a ajuns să aibă a doua cea mai mare inflație din UE. Doar Ungaria ne depășește

În ultimele șapte luni, inflația anuală din România a fost într-o continuă diminuare. Cu toate acestea, în septembrie a continuat să fie a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, cu 8,83%, după Ungaria (12,2%) şi înaintea Slovaciei şi Poloniei, ambele cu 8,2%.

ADVERTISEMENT

Această luptă cu preţurile uriașe nu este câştigată încă. Pe de altă parte, băncile centrale au menținut în continuare dobânzile la niveluri ridicate. Luna trecută, prețurile din România au scăzut atât pentru alimente (10,36% faţă de 11,88% în august), cât şi pentru produsele nealimentare (6,68% faţă de 6,98%).

S-au redus și prețurile utilităților, cu aproape 3%. A contat decisiv reducerea preţurilor la electricitate. Pe de altă parte, inflaţia serviciilor a crescut (12,1% faţă de 11,72%). Cele mai mari creşteri ale preţurilor serviciilor în ultimele 12 luni au fost înregistrate la transportul aerian (24,32%), urmat de apă şi canalizare (20,83%) şi servicii de igienă şi cosmetică (17,6%).

ADVERTISEMENT

De la lună la lună, preţurile de consum au înregistrat un avans de 0,79%, cel mai mare din ultimele şase luni, după o creştere de 0,54% în august. Dacă tragem linie, vedem cum inflaţia din România se află la cea mai joasă valoare din februarie 2022.

În toate aceste țări cu inflație ridicată, băncile joacă un rol foarte important. În Polonia, banca naţională a început să scadă ratele dobânzilor în urmă cu două luni, ajungând acum la 5,75%.

ADVERTISEMENT

La vecinii din vest, Ungaria, vedem o rată a dobânzii de 13%, ceea ce o plasează peste rata anuală a inflaţiei de 12,3%. În țara noastră, dobânda de referinţă este a treia cea mai mare din UE: 7%. Ea va rămâne la acelaşi nivel și în următoarea şedinţă a BNR, conform Adevărul.

Deciziile luat de banca centrală la ultima ședință a Consiliului de administrație

În debut de octombrie, Consiliul de administrație al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, conform unui comunicat de presă al băncii.

ADVERTISEMENT

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi (n.r. 5 octombrie 2023), a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, anunţă BNR.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Un aliment de bază s-a scumpit. A ajuns la cea mai mare valoare...
Un aliment de bază s-a scumpit. A ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 15 ani
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion