Life

Cea mai bătrână pădure din România. Locul de basm unde încă se găsesc flori rare

Unde este situată cea mai bătrână pădure din România? Peisajele sunt de poveste și ascund unele dintre cele mai rare flori.
26.02.2023 | 17:10
Cea mai batrana padure din Romania Locul de basm unde inca se gasesc flori rare
Mociar este cea mai bătrână pădure din România. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cea mai bătrână din România există arbori ce au mai bine de 700 de ani și flori rare, greu de găsit în altă parte. Este unul dintre locurile care merită vizitate măcar o dată în viață, iar din anul 2000 a fost încadrată ca arie protejată de lege.

Care este și unde se află cea mai bătrână pădure din România

România este o țară plină de comori ascunse și locuri pe care merită să le vizitezi cel puțin o dată. Multe dintre monumentele noastre istorice și zonele turistice de o frumusețe deosebită sunt cunoscute în toată lumea, de pildă Castelul Bran, unde a avut loc celebra petrecere cu staruri de la Hollywood, sau Cascada Bigăr.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există și locații mai puțin cunoscute chiar și de români, iar printre acestea se numără și Mociar, recunoscută drept cea mai bătrână pădure de România, unde peisajele par desprinse direct din basme.

Cel mai bătrân codru din România este situat în Mureș, chiar la poalele munților Munților Gurghiu. Pădurea Mociar se află, mai exact, la nord de Târgu Mureș lângă Regin, în apropierea comunei Nădașa.

ADVERTISEMENT

Din 2000, suprafața a devenit arie protejată, datorită adevăratelor minunății care se găsesc în interior, fiind considerată în mod unanim de către specialiști cea mai bătrână pădure de la noi din țară.

Pădurea Mocear se întinde pe o suprafață de 48 de hectare, acoperită cu numeroși stejari, care au peste 400 de ani, precum și pâlcuri de frasin, carpen și plop tremurător- care au o importanță deosebită.

ADVERTISEMENT

În cea mai bătrână pădure din România se găsesc arbori mai vechi de 700 de ani

Pe lângă aceștia, în aria protejată de lângă Târgu Mureș au mai fost descoperiți mai bine de 300 de arbori, fagi și stejari, despre care s-a aflat că au vârste ce pornesc de la 650 de ani și ajung chiar până la 720 de ani.

În ultimele secole, omul a intervenit foarte puțin în pădurea Mociar, iar asta a făcut ca jumătate din stejarii multiseculari să fie lăsați să moară de bătrânețe, iar cei mai mulți dintre aceștia au rămas pe loc.

ADVERTISEMENT

Totodată, la Mociar- cea mai bătrână pădure din România- turiștii au ocazia să vadă și suprafețe neîmpădurite, unde cresc flori rare- precum laleaua pestriță, dar și animale sălbatice ca porci mistreți, căprioare sau vulpi.

ADVERTISEMENT