Dulceața de ardei iute este o rețetă exotică, afrodisiacă, preparată tot mai des de gospodine. Cea recomandată pentru sezonul rece are două ingrediente secrete care vor face diferența, dulceața aceasta fiind ideală pentru sosul de friptură.
Ușor picantă, parfumată și cu o aromă care îți va bucura papilele gustative, dulceața de ardei iute se pregătește din diferite ingrediente, cea de miercuri, 4 noiembrie, având în compoziția sa mentă și busuioc care vor intensifica și mai mult gustul preparatului.
Rețeta este una simplă și ieftină, la îndemâna oricui, fiind vorba de o conservă care se va păstra luni bune la cămară. Dulceața de ardei iute se pregătește cel mai mult în Ardeal și Banat, însă ușor-ușor va ajunge și în alte regiuni ale țării pentru că merită să fie încercată.
Dulceață de ardei iute. Ingredientele care fac diferența. Ce nu trebuie să lipsească
Dulceața de ardei iute face parte din categoria celor diferite, exotice, alături de cea de ceapă cu zmeură sau dulceața de roșii. Merge de minune lângă bucate din carne de porc sau rață, putând fiind servită și ca atare pe un platou cu tot felul de brânzeturi.
Menta și busuiocul sunt două ingrediente secrete care vor face din acest preparat unul de nota 10, care va fi extrem de apreciat de toată lumea care se așază la masă.
Ingrediente necesare pentru 6 borcane:
- 1 kilogram de ardei iute roșu
- 350 grame de ardei kapia roșu
- o lămâie
- 800 grame de miere polifloră
- 350 ml oțet de vișine
- 3 crenguțe de frunze de mentă
- 2 crenguțe de frunze de busuioc
- o linguriță de sare.
Mod de preparare dulceață de ardei iute, ideală pentru iarnă
- Ardeii se spală foarte bine și se lasă la scurs. Ulterior, se taie și se curăță de semințe. Cotorul se îndepărtează, apoi se dau prin mașina de tocat carne cât mai mărunt
- Pont: ardeii lasă un sos care este foarte bun atunci când se pune dulceața la fiert
- Ardeii pe pun într-o oală încăpătoare împreună cu oțetul și o linguriță rasă de rasă. Se fierb la foc mic
- În cazul în care legumele nu lasă deloc zeamă se poate adăuga o cană de apă
- Spuma care se formează deasupra se îndepărtează cu ajutorul unei spatule
- Ardeii trebuie să stea pe foc până când se îngroașă dulceața și scade sosul, aproximativ 30 de minute
- Sarea echilibrează gustul preparatului, de aceea este foarte important să nu uitați de ea
- Se ia oala de pe foc și se adaugă mierea și zeama de la lămâie care va mai subția puțin dulceața
- Dulceața începe să se îngroașe pe măsură ce se răcește datorită mierii
- La final se adaugă menta și busuiocul care au fost făcute pastă. Se amestecă bine pentru a-i da preparatului o aromă specială
- Aceste două ingrediente secrete ajută foarte bine la digestie
- Dulceața de ardei iute se pune în borcane sterilizate, apoi se înfiletează capacele. Se lasă cu gura în jos pentru 5-10 minute
- Dulceața trebuie să stea pe ceva cald, chiar învelită până a doua zi când se va răci complet
- Dulceața de ardei iute este ideală în preparatele calde, dar și reci.
- Spor la treabă!