News

Cea mai caldă zi de ianuarie din istoria Europei. În Spania, temperaturile s-au apropiat de 30 de grade

Stațiile meteorologice din Spania au înregistrat aproape 30 de grade. Ibericii se confruntă cu un val de căldură în plină iarnă
26.01.2024 | 12:20
Cea mai calda zi de ianuarie din istoria Europei In Spania temperaturile sau apropiat de 30 de grade
În plină iarnă spaniolii au parte de o vreme cu 30 de grade. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În Spania, temperaturile au sărit și de 30 de grade, iar ibericii se confruntă cu un val de căldură specific anotimpului de vară. La stațiile meteo din Valencia și regiunea Murcia din sud-estul Spaniei s-au raportat cele mai multe grade.

Cea mai călduroasă zi de ianuarie din istoria Europei

Cea mai călduroasă zi de ianuarie din istoria Europei s-a înregistrat pe 25 ianuarie 2024. Rețeaua de meteorologie oficială a Comunității Valenciene, AVAMET, a raportat 30,7 grade celsius. Spania a doborât pentru a patra lună consecutiv recordul național de temperaturi mari înregistrate.

ADVERTISEMENT

Potrivit agenției naționale de meteorologie spaniole, AEMET, termometrele au mai raportat  28,5°C în regiunea Murcia din sud-estul Spaniei, iar în apropiere de Malaga, în sudul Andaluziei au fost  27,8°C.

Meteorologii spanioli spun că temperaturile au depăşit 20°C° sau s-au apropiat de această valoare în aproape 400 de stații meteorologice, arată purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo, într-o postare pe rețeaua X.

ADVERTISEMENT

De asemenea, agenția spaniolă arată că valorile din termometre nu au fost sub pragul de 10°C în noaptea de miercuri spre joi, chiar în stațiunea de schi Puerto de Navacerrada, fiind la o altitudine de 1.900 de metri, în regiunea Madridului.

Ce fenomen a urcat gradele din termometre

Un cercetător la Universitatea din Valencia, David Corell, este de părere că aceste temperaturi în plină iarnă afectează și sud-estul Franței și sunt provocate de un anticiclon puternic care circulă deasupra regiunii Mării Mediterane.

ADVERTISEMENT

„Nu există încă studii care să fi evaluat tendința pe termen lung a acestui tip de evenimente, dar este clar că trăim acest tip de situaţii anormale din ce în ce mai frecvent”, a relatat el pentru AFPTV.

În Spania episoadele de căldură sunt din ce în ce mai numeroase şi se întâmplă la scurte perioade, iar uneori sunt în afara lunilor de vară, care îi îngrijorează pe oamenii de ştiință.

ADVERTISEMENT

Și în decembrie 2023 ibericii au avut parte de valuri de căldură neobișnuite pentru această perioadă, gradele ajungând la un maxim de 29,9°C la Malaga, un alt record înregistrat la nivel național.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: