Iarna este un sezon care, în ultima vreme, nu mai apare deloc în conformitate cu data din calendar. Temperaturile cu minus au început să ne surprindă. Specialiștii climatologi, dar și meteorologii cred că totul este din cauza încălzirii globale. Dacă acum aproape că ne-am obișnuit să nu mai avem iarnă, înainte, temperaturile erau atât de scăzute, încât au rămas în istorie.
Fără doar și poate, anul 1709 a rămas în istorie. Atunci, au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi de pe continentul european. Din cauza gerului extrem, mai multe persoane au decedat între luna ianuarie și luna aprilie 1709.
Primele semne de ger au început să apară în iarna lui 1709, imediat după Bobotează. Întregul continent a fost pus la pământ de temperaturile cu minus care i-au luat pe oameni prin surprindere. În continuare, cele aproape patru luni din 1709 sunt cunoscute sub denumirea de iarna cea mare.
Atunci, singurele zone din Europa care au reușit să scape de valul polar au fost unele părți din Turcia, dar și Scandinavia. Fenomenul extrem a avut la bază unele explicații logice. Și anume, combinarea a două fenomene foarte rare.
În iarna lui 1709 a fost momentul în care anticiclonul termic rusesc și Mica eră glaciară s-au ciocnit. În urma acestui fenomen, valul de ger extrem s-a abătut asupra Europei. Acesta a fost punctul culminant, căci la acest fenomen a mai contribuit și erupția anterioară a unor vulcani.
Cea mai afectată țară din Europa de către iarna extremă a fost Franța. Gerul a lovit dintr-o dată, astfel că nimeni nu a avut suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti. Din păcate, temperaturile extrem de scăzute au ucis oameni, dar și animale.
La fel de tragică a fost situația și în Italia. Temperaturile au ajuns la -40 de grade Celsius, ceea ce a făcut ca oamenii să nu mai poată să iasă din casă. Gerul extrem a făcut ca majoritatea râurilor mari din Europa să înghețe.
Pentru toți europenii, acesta a fost una dintre cele mai grele perioade din istorie. Temperaturile cu minus au dus la epuizarea alimentelor, dar și a surselor de încălzire. De nevoie, aceștia au început să pună pe foc mobila pentru a face cald în case.
Nu doar oamenii au fost afectați, ci și animalele. Peștii au înghețat în ape, iar păsările, dar și alte animale de curte au murit din cauza frigului.
De parcă această perioadă nu a fost suficient de dură pentru europeni, au mai urmat și alte episoade tragice. După înghețul extrem, oamenii au trebuit să facă față foametei, epidemiilor și inundațiilor.
Imediat după iarna extremă, a urmat o perioadă în care bolile bronho-pulmonare au făcut ravagii. De aici, s-a ajuns la răspândirea gripei, iar mai târziu, la apariția ciumei.