News

Cea mai mare rachetă din istorie a explodat pe orbită. Nava spațială de miliarde de euro a lui Elon Musk, un eșec parțial

Cea mai mare rachetă din istorie a explodat pe orbită. Nava spațială de miliarde de euro a lui Elon Musk a fost un eșec parțial.
20.04.2023 | 17:20
Cea mai mare racheta din istorie a explodat pe orbita Nava spatiala de miliarde de euro a lui Elon Musk un esec partial
Cea mai mare rachetă din istorie a explodat. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Cea mai mare rachetă din istorie a explodat pe orbită. Nava spațială de miliarde de euro a lui Elon Musk, un eșec parțial. Starship a explodat pe orbită. Cu toate acestea, Elon Musk e mulțumit că a reușit să ridice nava de la sol, deși aceasta era planificată să se întoarcă pe Terra, într-un mod controlat.

Starship a explodat pe orbită

Imediat după lansare, Elon Musk a publicat un mesaj pe Twitter prin care își felicita echipa de la SpaceX pentru efortul depus. ”Felicitări echipei SpaceX pentru lansarea Starship! Am învățat foarte multe pentru următoarea lansare de peste câteva luni”, a transmis Musk. De fapt, inclusiv fizicianul Cristian Presură îi dă dreptate lui Elon Musk și spune că trebuie privit ca un progres faptul că Starship s-a ridicat de la sol.

ADVERTISEMENT

Fiind vorba de o navă spațială de 5.000 de tone, care ar trebui să ducă oamenii pe Lună sau pe Marte, cu un cost per zbor de doar 10 milioane de dolari (comparativ cu un zbor NASA care se ridică la peste 1 miliard de dolari), ridicarea Starship de la sol e cel mai greu lucru posibil.

”Într-un fel ne așteptam (ca lansarea să fie eșec parțial n.r.), pentru că racheta trebuie testată. Chiar Elon Musk a spus să nu avem așteptări prea mari. Cel mai important, în faza aceasta, e să se ridice de la Pământ. Elon Musk a început să devină un fel de clown, un mic clown. Totuși, nu e el cel care face deciziile tehnice. Oamenii ăia fac lucruri minunate.

ADVERTISEMENT

Rușii au încercat și ei să meargă pe Lună, dar nu aveau un motor mare ca și americanii, astfel că puneau motoare mici, care ar fi trebuit să lucreze bine împreună. Din păcate atunci au explodat. Elon Musk vrea să facă același lucru, să pună multe motoare mici care lucrează împreună”, a explicat fizicianul la Digi 24.

Ce s-a întâmplat, de fapt? Cel mai probabil SpaceX va transmite într-un comunicat, însă se știe că racheta și-a părăsit cu succes rampa de lansare în Texas, însă cele două bucăți ale navei spațiale nu s-au separat conform planului. La scurt timp, a urmat o explozie și restul de istorie.

ADVERTISEMENT

A fost prima dată când versiunea ”complet integrată” a Starship – cu treapta superioară a navei spațiale atașată la amplificatorul ”Super Heavy” – a fost lansată vreodată. Împreună, sunt cea mai mare și mai puternică rachetă făcută vreodată, cu o forță de două ori mai mare decât racheta Saturn V care a transportat omenirea pe Lună. Așadar, un prim test, care va duce la alte teste, până când Elon Musk își va vedea visul împlinit și omenirea va ajunge pe Lună sau Marte.

Alexandru Mironov, cunoscut scriitor, jurnalist și politician român, fost ministru, crede că omenire va ajunge în 2100 pe Marte, cu ajutorul lui Elon Musk, cel care a pus bazele acestui vis, de a coloniza și alte planete. ”Pe planeta Marte va trebui să se ajungă mai repede, pentru că în 2075 pe Pământ vor fi 14 miliarde de oameni. Sunt mulți, foarte mulți. E nevoie de spațiu, iar spațiu e acolo.

ADVERTISEMENT

Cum va fi posibil să trăim pe Marte? Marte are apă în subsol, prin urmare în subsol pot fi construite adăposturi uriașe. Pe de altă parte, va începe – este în proiect – terraformarea planetei Marte, în 300-400 de ani, cu alge, cu plante, care se lucrează în laboratoare. În laboratoarele Pământului se fac chestiile astea. Ele nu sunt spuse publicului, pentru că publicul este mai interesat de scandaluri. Eu lansez o prognoză: spre 2100 pe Marte vor exista un milion de marțieni, veniți de pe Pământ”, a punctat Mironov la Digi 24.

 

 

ADVERTISEMENT